SASTANAK U ŽENEVI

RASPRAVA O ZAŠTITI DIVLJINE NA GLOBALNOJ RAZINI: CITES za pojačanu zaštitu ugroženih morskih pasa i raža

 Denis Balibouse / REUTERS

Predstavnici zemalja koji su se sastali u Ženevi gdje raspravljaju o zaštiti divljine na globalnoj razini, u nedjelju su se složili da bi trebalo pojačati zaštitu 18 ugroženih vrsta morskih pasa i raža, uključujući i one od čijih se peraja u Kini pravi juha.

Ugrožene vrste navest će se u Dodatku II Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) ako se ovaj tjedan prihvati preliminarna odluka, što znači da će se trgovina staviti pod kontrolu no neće se moći zabraniti.

"Današnji popis odraz je spoznaje da će nekontrolirana trgovina desetkovati populaciju morskih pasa", rekla je Elizabeth Murdock iz Vijeća za obranu prirodnih resursa (NRDC).

Među 18 ugroženih vrsta su i dvije vrste mako morskog psa, poznatog grabežljivca. Smatra se jednom od najbržih i najživljih vrsta morskih pasa. Može doseći brzinu i do sedamdeset četiri kilometra na sat te iz mora uvis skočiti i do šest metara.

"Dvije spomenute vrste su takozvani 'oceanski gepardi', grabežljivci koji su vrlo cijenjeni zbog svojeg mesa, osobito zbog peraja. Na globalnoj se razini love u cijelom svijetu u sklopu rekreacijskog i komercijalnog ribolova", kazao je Luke Warwick iz Društva za zaštitu divljih životinja.

Među ostalim ugroženim vrstama su srodnici morskih pasa, divovske raže.

"Peraje morskih pasa dosežu enormno visoke cijene na međunarodnom tržištu i koriste se u gastronomiji za pripremu juha", kazao je Warwick.

Najbogatiji Kinezi su još od vremena vladavine dinastije Ming uživali u juhi od peraja morskog psa.

No poznato je da morski psi imaju nisku stopu razmnožavanja, da mladi sporo odrastaju te da ženke dugo nose mlade u utrobi pa je jasno da njihov reprodukcijski ciklus i odrastanje traju jako dugo, podsjetio je.

CITES ili Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka je međunarodni sporazum kojemu je svrha regulirati i nadzirati međunarodnu trgovinu divljim vrstama te osigurati da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:49