PAKAO U ČELIČANI

Raskol u ukrajinskim redovima uoči proboja? ‘Dobrovoljno su se predali, to su dezerteri!‘

Ruski izvori tvrde da se u Mariupolju predalo još 300-tinjak ukrajinskih marinaca, čime se njihov broj popeo na 1350

Bitka za čeličanu u Mariupolju

 Afp

Ruske snage krenule su u novu snažnu ofenzivu na Mariupolj, no njihov je pokušaj bio neuspješan, objavila je ukrajinska vojska u redovnom jutarnjem izvješću. Ukrajinska vojska je priopćila i da ruske snage nastavljaju sa sustavnim raketnim i bombaškim napadima na vojnu i civilnu infrastrukturu u regijama Harkiv, Doneck i Zaporožje, prenosi BBC.

Ukrajinske snage i dalje su blokirane unutar strateški važnog lučkog grada Mariupolja, koji je tjednima na udaru nemilosrdnog ruskog bombardiranja. Ruska vojska je u više navrata tvrdila da je zauzela strateške položaje u gradu, ali se također suočila s jakim otporom ukrajinskih snaga.

Jučer su u čeličani Azovstal, utvrdi ukrajinske obrane u Mariupolju, ukrajinski marinci i pripadnici bataljuna Azov udružili snage i spojili postrojbe.

Ranije u srijedu je čečenski čelnik Ramzan Kadirov izvijestio da se više od 1000 ukrajinskih marinaca predalo u Mariupolju, pri čemu je pozvao i druge ukrajinske vojnike u čeličani Azovstal da učine isto. Ruska televizija je u utorak objavila fotografije koje navodno prikazuju kako se marinci predaju, a mnogi od njih su bili ozlijeđeni.

"Unutar Azovstala je u ovom trenutku oko 200 ranjenih koji ne mogu dobiti nikakvu medicinsku pomoć", napisao je Kadirov u svojoj objavi na Telegram profilu. "Za njih i sve ostale bilo bi bolje da prekinu ovaj besmisleni otpor i odu kućama svojim obiteljima".

Nakon Kadirova, o predaji ukrajinskih vojnika izvijestilo je i rusko ministarstvo obrane. "U gradu Mariupolju, u blizini željezare Iljič, kao rezultat uspješnih ofenziva ruskih oružanih snaga i jedinica milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike, 1026 ukrajinskih vojnika 36. brigade marinaca, uključujući 162 časnika, dobrovoljno je položilo oružje i predalo se", navodi se u priopćenju. Glasnogovornik Kremlja Igor Konašenkov kazao je kako je među vojnicima bilo i 47 žena.

Rusi tvrde, Ukrajinci demantiraju

Ukrajinci su, pak, demantirali ruske tvrdnje da se više do tisuću ukrajinskih vojnika predalo u Mariupolju. No, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kaže kako su uspjeli dobiti informacije iz opkoljenog grada te da obrana grada još nije popustila.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je za agenciju Reuters kako nemaju nikakvih informacija o predaji 1026 ukrajinskih marinaca u Mariupolju, što su tvrdili Rusi.

Nakon spajanja dviju braniteljskih skupina, jedan je časnik 36. brigade rekao kako ne može reći sve detalje, ali da može reći kako su se marinci priključili pukovniji Azov, a da je nekoliko stotina marinaca uspjelo pobjeći, uključujući i ranjene borce. Kako je, pak, rekao savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, ne samo da se nekoliko stotina marinaca probilo, već su sa sobom ponijeli i svoje ranjenike.

Arestovič je ranije u srijedu rekao da su nakon "rizičnoga manevra" posljednji preostali branitelji opkoljenog lučkog grada Mariupolja uspjeli udružiti snage. "Ovo se događa kada časnici ne gube glavu, već čvrsto održavaju zapovjedništvo i kontrolu nad postrojbama", rekao je Arestovič.

Marinci su se, navodno, bili podijelili u dvije skupine, pri čemu se jedna pokušala probiti na sjever kako bi se vratila na teritorij pod kontrolom Ukrajine, a druga je ostala i probila se kroz ruske snage kako bi se spojila s bataljunom Azov i borila se do kraja za obranu Mariupolja. No, nema neovisno provjerenih informacija o tome.

'Ne pravite heroje od dezertera'

U objavi na Facebooku u ponedjeljak posljednji ukrajinski vojnici koji brane Mariupolj rekli su da im 'ponestaje streljiva' i da očekuju kako će vrlo brzo biti ubijeni ili zarobljeni. "Bombardiraju nas iz zrakoplova i pucaju na nas iz topništva i tenkova. Činili smo sve što možemo, moguće i nemoguće. Ali svakog resursa bi potencijalno moglo ponestati", rekli su iz 36. brigade.

Tijekom dana zapovjednici udruženih ukrajinskih postrojbi obratili su se javnosti putem video snimke.

"Udružili smo snage s marincima. Istinski borci, heroji koji su ostali odani zakletvi koju su dali, odani ukrajinskom narodu i koji s nama nastavljaju braniti grad. To su pravi ljudi. Prihvatili su put rata. Nemojte praviti heroje od dezertera i boraca koji su se dobrovoljno predali. Oni su prihvatili put srama", rekao je zapovjednik bataljuna Azov Denis Prokopenko.

"Uspješno smo realizirali operaciju u suradnji s bataljunom Azov. Ujedinili smo snage, regrupirali se i nastavit ćemo s realizacijom vojnih ciljeva. Naš je moral visok, znamo što radimo i zašto smo ovdje. Učinit ćemo sve što je potrebno da uspješno okončamo misiju", rekao je, pak, zapovjednik marinaca 36. pukovnije bojnik Serhij Voljna.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je jučer i ponovilo jutros da je luka Mariupolj pod njihovom kontrolom. No, gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko je rekao da će se ukrajinske snage nastaviti boriti, unatoč tome što im nedostaje oružja i tome što su nadjačani.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov jučer je izjavio da je u Mariupolju "u potpunosti oslobođena pomorska trgovačka luka" koju su, kako je rekao, držali "militanti nacističke formacije Azov". Istaknuo je da su svi "taoci koje su pripadnici Azova držali na brodovima u luci, uključujući strance, oslobođeni". Neovisne potvrde o navodnom zauzimanju mariupoljske luke, kao ni o tvrdnjama da su pripadnici Azova ondje držali taoce, još uvijek nema.

Rusi tvrde da se predalo još 300 ukrajinskih marinaca

"Ostaci jedinica ukrajinskih trupa i nacista iz 'Azova' koji se i dalje nalaze u gradu su blokirani i ne mogu se probiti iz okruženja", zaključio je Konašenkov. Rusija je priopćila da je 151 ranjeni ukrajinski vojnik zbrinut na licu mjesta i prebačen u gradsku bolnicu u Mariupolju.

Glavni stožer Ukrajine je samo u svom jutarnjem izvješću u srijedu naveo da ruske snage nastavljaju s napadima u Mariupolju na željezaru i čeličanu Azovstal te na luku.

Agencija RIA novosti danas je prenijela da se do sada ukupno 1350 ukrajinskih marinaca predalo snagama samoproglašene separatističke proruske Donjecke Narodne Republike, nakon predaje još više od 300 ukrajinskih marinaca u Mariupolju, kako proizlazi iz priopćenja Stožera Teritorijalne obrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike na Telegram kanalu, navodi agencija.

"Naši vojnici nastavljaju zarobljavanje militanata 36. brigade oružanih formacija Ukrajine u Mariupolju. Od večeri 13. travnja predalo se 1350 ukrajinskih marinaca", navodi se u izvješću, čije tvrdnje u ovom trenutku nije moguće neovisno potvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:40