DOMINIC CUMMINGS

Radikalno je promijenio Otok, razbjesnio Westminster pa dobio pedalu: ‘On je karijerni psihopat‘

‘Cummings je bio krajnje nepopularan, njegov agresivan i arogantan stil otuđio je previše ljudi‘

Robert Saunders, povjesničar i autor knjige "Yes to Europe" vjerno je oslikao dvije vrste revolucionara: "Afera Johnson-Cummings uvijek je davala naznake da će završiti loše", piše Saunders na svom blogu. "Johnson je radikal Bullingdona - kluba muških dobrostojećih studenata s Oxforda podložnih vandalizmu. Razbija pub iz zabave, a zatim ispisuje ček da bi popravio štetu. Cummings je revolucionar, jakobinac. On želi spaliti cijeli pub. Njihov savez nanio je trajnu štetu politici Ujedinjenog Kraljevstva."

I tako je još do proteklog tjedna funkcionirala neraskidiva veza između britanskog premijera Borisa Johnsona i njegovoga glavnog savjetnika Dominica Cummingsa. No, Cummingsova revolucija postala je neprikladna i za samu konzervativnu stranku i Johnsona koji ga je doslovno potjerao. U petak 13. studenog Cummings je posljednji put izašao kroz vrata 10 Downings Streeta, prošetao je ispred kamera fotografa s kutijom stvari u ruci i spektakularno označio kraj traumatičnog tjedna u Westminsteru u kojem je premijer izgubio dva najbliža suradnika koji su ga pratili još od kampanje za referendum o Brexitu, Vote Leave.

Cummings, najkontroverznija figura u povijesti Westminstera, nije bio čak ni član konzervativne stranke. No, bio je najutjecajniji torijevac u posljednja dva desetljeća: predvodio je strategiju kampanje za Brexit i vodio je prošlogodišnju kampanju za parlamentarne izbore u prosincu na kojima su konzervativci osvojili većinu.

Otrovni rat

Svoju karijeru u Westminsteru započeo je kao savjetnik Michela Govea, koji je tada bio ministar obrazovanja u vladi Davida Camerona. Cummings je bio toliko nepopularan da ga je Cameron nazivao "karijernim psihopatom". U Johnsonovoj vladi je Cummings nastavio surađivati s Goveom (sada ministrom vlade) na preuređivanju državne službe u koje je promovirao one koje je opisao kao "čudake i neprilagođene". Zastupnici torijevaca mu nisu vjerovali, a on ih je zauzvrat uglavnom prezirao. Prezirao je i remainerse - one koji su zastupali ostanak u EU - i liberale.

A, oni su prezirali njega. Bivši vođa europskih liberala (ALDE), Guy Verhofstadt, komentirao je njegov odlazak kao štetno nasljeđe "nerealnog ideologa o Brexitu". Cummings je vodio tim Downing Street s drugim odanim pristašama Brexita kampanje Vote Leave. Krajem ljeta 2019., izradio je strategiju da prijeti Brexitom bez dogovora kako bi pokušao prisiliti EU na dogovor. Njegov plan da pet tjedana "prorogira" parlament izazvao je ogorčenje mnogih.

image
Dominic Cummings
Daniel Leal-olivas

Cummings je Johnsonu bio pokretačka snaga u svim političkim pitanjima: Brexit, odgovor na koronavirus, pripremanje zemlje za dvostruki udar ekonomske recesije uz izlaz iz jedinstvenog tržišta EU. Sve stvari odvijale su se kaotično. Cummings se više posvećivao svojim idejama i projektima nego dnevnim obvezama. On se sve češće se sukobljavao s Johnsonom. A onda se našao usred borbe za vlast te u sukobu s Johnsonovom zaručnicom Carrie Symonds.

Razgovarala sam s Rafaelom Behrom, dugogodišnjim kolumnistom Guardiana, o tome kako protumačiti njegov odlazak. "To sigurno nije bilo planirano", kaže mi Behr. "Odnosi su se pogoršavali već neko vrijeme; Johnson je bio frustriran Cummingsovim odgovorom na navode o kršenju propisa o lockdownu početkom godine, a također je shvatio da je Cummingsov agresivan i arogantan stil otuđuje previše ljudi."

U svibnju je Cummings izazvao neoprostivi skandal jer je za vrijeme lockdowna putovao u Durham na imanje svojih roditelja dok je imao simptome koronavirusa. Povjerenje se dodatno srozalo zbog njegovog posjeta Barnard Castleu što je Cummings naveo kao izliku da "testira vid" u vožnji. Johnson je stao na stranu svog savjetnika unatoč pobuni torijevaca i pozivima na ostavku što je dodatno potkopao povjerenje javnosti.

Behr najveću snagu Cummingsa vidi u njegovom pokretanju kampanje Vote Leave. "Shvatio je kako pobijediti, prepoznao je kulturne i političke slabosti proeuropske kampanje, te ih je nemilosrdno iskorištavao."

Cummings je bio jedino uspješan u predvođenju otrovnog kulturološkog rata u kojem je potkopavao povjerenje javnosti u institucije demokracije. Njegova temeljna ideja bila je kulturološki utjecati na britansko društvo o čemu je pisao na vlastitom blogu. Na blogu koji je intelektualno ozbiljan on vodi rasprave o promjeni britanskog državnog aparata, o fizici ili tehnološkim inovacijama.

Mnogi su komentirali da će odlazak Cummingsa zapravo značiti oslobođenje za medije poput BBC-ja ili Channel 4 News s kojima se zaratio. Zašto je tome tako, pitala sam višeg savjetnika za strategiju BBC-ja Tina Radovanija.

"Za Cummingsa je Brexit bio način na koji će se restrukturirati 'mrtvo tkivo' britanskog društva - promijeniti javne službe i medije. Za njega je cilj bio preporod britanskog društva, a Brexit kao takav bio je način da se ubrza taj proces", rekao je Radovani.

Kada je 2004. godine počela javna rasprava o novoj Povelji BBC-ja za razdoblje od 2007. do 2017. godine, Cummings, koji je tada bio na čelu euroskeptičnog think tanka New Frontiers Foundation, zalagao se za potkopavanje BBC-ja i lansiranje kanala sličnom Fox Newsu. Nakon što je Johnsonova vlada dobila mandat u prosincu 2019., Cummings se vratio na svoje "opsesije" iz 2004., objašnjava Radovani.

Vlada je tada zabranila ministrima da prisustvuju na BBC Radio 4 programu Today poznatom po udarnim intervjuima dana tijekom kojih bi političari svih strana bili izloženi oštrim pitanjima najprofesionalnijih političkih novinara poput Nicka Robinsona i Johna Humphreysa. Istodobno, vlada je prednost komunikacije davala medijima i tisku za koje je smatrala da su joj skloniji.

"Htjeli su osnažiti desno krilo britanskih medija i pokazati kao dominantno krilo kada se pričao o potezima vlade", rekao je. Lee Cain, direktor komunikacija, uveo je promjene kojom su se isključivo brifirali desno orijentirani mediji poput Spectatora i Telegrapha, a ostali su bili marginalizirani. U jednom periodu je tjednik Spectator, u kojemu je među glavnim urednicima Cummingsova supruga Mary Wakefield, praktički bio vladin bilten u tijeku završnih pregovora s EU.

Veliki pritisak na BBC stavljen je u periodu između pobjede na parlamentarnim izborima i početka lockdowna. Kako bi spriječio mogućnost pretjeranog vladinog uplitanja u izbor sljedećeg direktora BBC-ja, tada aktualni direktor Tony Hall odlučio je dati ostavku skoro dvije godine prije isteka svojeg mandata. Preduhitrivši tako moguće intervencije u proces, predsjedniku Upravnog odbora BBC-ja svojim je postupkom Hall omogućio da razmjerno neometano postavi novog direktora BBC-ja s mandatom do 2025. Tima Davieja.

"To je prouzrokovalo dodatno zatezanje odnosa između BBC-ja, Johnsonove vlade i Cummingsa. No, početkom epidemije stvari se počinju ipak lagano hladiti i rat koji je Cummings vodio protiv BBC-ja gubi na snazi jer se ipak pokazalo koju važnost nacionalni broadcaster ima za život Britanaca kada postaje od vitalne važnosti puno i točno informiranje i koordinacija ponašanja svih građana. Tada je cijela nacija postala ovisna o novinarskim konferencijama iz 10 Downing Streeta. Odmah je ukinuta zabrana ministrima da dolaze na program Today. Cummings više nije mogao dovoditi u pitanje esencijalnu ulogu koju igra BBC u nacionalnom životu."

Cummings je vjerovao je da mediji ne predstavljaju 52% ljudi koji su glasali za Brexit te je potrebna temeljna reforma vladinih komunikacija. Jedna od ironija Cummingsova "kulturne revolucije" u Downing Streetu bilo je njegovo inzistiranje na tome da svakodnevni brifinzi za novinare novinarima nisu važni, pa se oni nisu ni održavali.

image
Dominic Cummings
Justin Tallis/AFP

"Katalizator konačne krize bio je složeni sukob osobnosti oko uloga novog glasnogovornice za medije i šefa ureda, ali ono što je zaista važno jest da je Johnson shvatio da mora birati između etosa vlade koji predstavlja stari tim iz kampanje Vote Leave ili drukčijeg stila, sklonog sporazumu. Ali, to ne znači da on manje podržava Brexit. To znači da će biti ukinut revolucionarniji pristup vladi koji je Cummings predstavljao", rekao je Behr.

Odlasku Cummingsa predvodili su pregovori o restrukturiranju vlade. Mnogi su uvidjeli da će nakon što završi proces Brexita Downing Street morati promijeniti svoj "agresivni ton".

Cummings je Downing Street ostavio zajedno s direktorom komunikacija Cainom kojeg će zamijeniti dvije žene. Prva je osoba Allegra Stratton, bivša novinarska Guardiana, BBC-ja i ITV Newsa koja će biti nova glasnogovornica premijera. Ona će uskoro postati lice vlade koje će svakodnevno ugostiti konferencije za tisak u Downing Streetu što nije bio slučaj proteklih mjeseci. Druga ključna figura bit će Munira Murza. Vjerojatno će uskočiti kao pomoćnica kako bi se pobrinula da vlada ne zapostaviti svoj plan izjednačavanja nejednakosti u regijama, tzv. leveling up - posebice jer se zapostavljeno osjeća torijevsko novo glasačko tijelo na sjeveru Engleske.

Toksična atmosfera

Mnogi torijevci su Cummingsov odlazak protumačili kao olakšanje od "toksične atmosfere koju je stvarao". Smatraju da će Downing Street uspostaviti ugodniji odnos s konzervativcima, ministrima i medijima.

Kraj prijelaznog roka Brexita je za nešto više od mjesec i pol dana, a torijevci svakako misle da će im se vratiti stari Boris ili kako Behr kaže: "Bit će to kratkoročni medeni mjesec između premijera i torijevaca, a to bi moglo značiti da će doći do dogovora s EU".

"Ali s vremenom će Johnsonu nedostajati način na koji ga je Cummings mogao prisiliti na teške izbore i odlučno djelovanje. Jedna od premijerovih najvećih slabosti je da se sa svima slaže, a istovremeno ne sviđa mu se kad ga ne vole. Cummingsu nije stalo do toga hoće li imati neprijatelje, što je korisno u postizanju moći. Dakle, pretpostavljam da će Johnson osjetiti određenu korist od manje agresivne akcije Downing Streeta, ali tada će se naći kako lebdi unaokolo, bez fokusa, bez jasne agende i povučen u različitim smjerovima."

Zato se postavlja pitanje hoće li nova kombinacije u Downing Streetu biti bolja od stare ili je zapravo problem u samom Johnsonu? Njegova prva premijerska godina nije protekla kao što je planirao zbog koronavirusa. Nakon što je izgubio dva savjetnika, najveći izazov bit će pokazati da može upravljati pandemijom i recesijom. A zatim se mora vratiti na svoju agendu "leveling upa" u koju je Cummings snažno vjerovao.

A Dominic? Neki od njegovih saveznika rekli su za FT da vjeruju da će neko vrijeme provesti u Durhamu, pišući blogove i čitajući knjige iz fizike dok se ponovno ne vrati u vladu. Jer on i dalje ima "revolucionarne" ideje oko obrambenih i znanstvenih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:11