‘BRLOG‘ U KARELIJI

Putinovo tajno imanje kraj Finske još nikad nije bilo ovako detaljno prikazano: Okovano je žicom, a čuva ga Pancir-S1

Putin zbog megadače uzurpirao nacionalni park, izgradio i nasip pa na njega postavio protuzračni sustav Pancir-S1

Panorama Karelije; bivši čelnik Republike Karelije Sergej Katanandov i Vladimir Putin snimljeni ondje u kolovozu 2001.

 AFP

Istražitelji centra Dossier uspjeli su zaviriti u obnovljenu unutrašnjost Putinove dače u Kareliji, republici u sjeverozapadnom dijelu Rusije uz granicu s Finskom, deset godina nakon početka njezine izgradnje.

"Tajna rezidencija ruskog predsjednika sve više i više zadire u zaštićena područja, a njezin teritorij dosad je toliko narastao da zauzima površinu kao dvije kneževine Monako", objavio je na društvenoj mreži X Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Za rezidenciju Vladimira Putina u Kareliji zna se od 2016., ali dosad nije bilo detaljnih fotografija i videa iste. Daču su prije više od deset godina počeli graditi njegovi prijatelji milijarderi iz Sankt Peterburga, među kojima je bio i Jurij Kovalčuk. Mještani kažu da se šef ruske države ondje pojavljuje barem jednom godišnje - i to nakon posjeta samostanu Valaam.

Prema dostupnim dokumentima, površina rezidencije je oko jedan četvorni kilometar, ali uzimajući u obzir ograđene šume i uvale, to su zapravo četiri četvorna kilometra.

Vodopad Marjalahti visok četiri metra trebao bi biti dio nacionalnog parka, ali pristup mu je ograničen ogradom s bodljikavom žicom i danonoćnim osiguranjem. Za "vlasnika vodopada", u ovom slučaju Putina, u neposrednoj blizini postavljena je i sjenica iz koje se ruski predsjednik u potpunoj privatnosti može diviti biseru nacionalnog parka.

Na spomenutom teritoriju nalaze se još tri objekta - Ribarska koliba, Štala i Vrtna kuća. No niti jedna od njih izgledom ne podsjeća ni na kolibu ni na staju, dapače, sve su izgrađene u vrlo modernom stilu. U blizini jedne od spomenutih kuća nalazi se nasip kojeg ondje nije bilo prije početka rata u Ukrajini - novinari pretpostavljaju da je baš na toj lokaciji postavljen protuzračni sustav Pancir-S1 za Putinovu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:11