TAJKUN I ŠAHIST

Putinovi kritičari Hodorkovski i Kasparov protiv zabrane izdavanja viza Rusima

Opća obustava izdavanja turističkih viza zatvorila bi vrata Rusima koji ne podržavaju rat u Ukrajini, tvrde

Gari Kasparov
 

 Darko Tomas/

Kritičar Kremlja i bivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski te bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov poručili su da bi odluka EU-a o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima bila pogrešna.

Opća obustava izdavanja turističkih viza zatvorila bi vrata Rusima koji ne podržavaju rat u Ukrajini, rekla su dvojica istaknutih oporbenjaka u egzilu u četvrtak na konferenciji za medije u litavskoj prijestolnici Vilniusu, prenosi agencija BNS.

Hodorkovski je rekao da će to pitanje također odrediti smjer Rusije nakon što vladavina predsjednika Vladimira Putina završi.

"To će uvelike ovisiti o tome što je uzor generaciji mladih Rusa. Da bi uzor bio europski moramo raditi s tom mladom generacijom", rekao je bivši ruski oligarh.

"Moramo ostati u kontaktu s tim Rusima. Ne možemo ih gurnuti u stranu jer ono što će se sutra dogoditi na našem zajedničkom europskom kontinentu ovisi o njima", dodao je.

EU je u srijedu odlučio suspendirati sporazum o viznim olakšicama s Rusijom.

Nakon te odluke proces dobivanja vize za ulazak u EU bit će za ruske državljane kompliciraniji i skuplji, dok se produljuje vrijeme čekanja na odobrenje.

Sporazum je suspendiran nakon višetjednog pritiska članica EU-a koje graniče s Rusijom. One su tražile potpunu zabranu izdavanja viza ruskim državljanima za ulaz u šengenski prostor, no tome su se usprotivile druge zemlje uključujući Njemačku i Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:06