SOČNE TAJNE

Putinov zaštitar pobjegao u Istanbul: ‘Nikad ga nisam vidio s mobitelom, živi u bunkeru, smrtno se boji‘

Gleb Karakulov radio je u Federalnoj službi za zaštitu i pratio Putina na više od 180 putovanja u proteklih 13 godina

Gleb Karakulov

Časnik odgovoran za pružanje šifriranih komunikacija predsjedniku Vladimiru Putinu rekao je da je pobjegao iz Rusije zbog rata u Ukrajini i otkrio pojedinosti o ruskom vođi u intervjuu za istraživačku web stranicu Dossier Center.

Gleb Karakulov (35) radio je u Federalnoj službi za zaštitu (FSO ili FGS) i pratio Putina na više od 180 putovanja u proteklih 13 godina. Jedinica inače osigurava da Putin i njegov premijer imaju šifriranu komunikaciju 24/7.

Karakulov je za Dossier Center rekao da je uspio pobjeći s obitelji u Tursku dok je pratio Putina u posjetu Kazahstanu na jedan summit sredinom listopada 2022.

Također je otkrio da je Putin toliko paranoičan oko svoje osobne sigurnosti, pokušaja atentata i zdravlja da je odlučio ostati ‘u svom bunkeru‘ umjesto da redovito putuje zemljom kao što je to ranije činio.

Otkrio je i da se ruski predsjednik ‘smrtno boji‘ covida i da je već četvrtu godinu u izolaciji.

"Putin je uvijek u lockdownu. I dalje imamo predsjednika u samoizolaciji. Moramo poštovati strogu karantenu dva tjedna prije bilo kojeg događaja, čak i onih koji traju 15 do 20 minuta", otkriva.

Osim toga, ruski predsjednik nikada ne koristi mobitel zbog straha od prisluškivanja Zapada, već sa sobom nosi posebnu komunikacijsku kutiju.

"U svim mojim godinama službe nisam ga niti jednom vidio s mobitelom‘, rekao je Karakulov i dodao: "Putin... On ne koristi internet ni mobilni telefon. Informacije dobiva samo od najbližeg kruga ljudi, što znači da živi u informacijskom vakuumu."

image

Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/Afp/Profimedia/Mikhail Klimentyev/afp/profimedia

To znači da se njegovo znanje o događajima filtrira preko tajnih službi, a ono što gleda na ruskoj TV pod kontrolom je države.

Nezavisni medij Dossier, koji je otkrio Karakulovljevo svjedočenje, tvrdi da je on dosad najviše rangirani prebjeg iz Putinova najbližeg sigurnosnog kruga ljudi.

Karakulov, inženjer koji je radio u FGS-u od 2009., imao je pristup Putinovoj osobnoj komunikaciji, napominje Dossier.

Upravo je on, navodno, odgovoran za ranija curenja informacija o Putinovu oklopnom vlaku, za koji se pretpostavlja da ga koristi na svojim sve rjeđim putovanjima po Rusiji iz straha da bi njegov predsjednički zrakoplov mogao biti oboren. Tako je otkriveno da je njegov vlak kamufliran u sivu i crvenu boju kako bi izgledao kao normalni ruski putnički vlak te da se vizualno gotovo ne razlikuje od ostalih.

Ono što posebno zabrinjava zapadne analitičare jest sumnja da Putin već dugo ne prima točna izvješća o stanju s terena u Ukrajini od svojih generala i drugih osoba iz bliskog predsjednikova kruga, zbog straha od njegova gnjeva ako mu priopće loše vijesti.

Tome u prilog ide i ponašanje njegovih čuvara koji ga ‘zovu Gazdom, obožavaju ga i o njemu govore samo s obožavanjem‘, tvrdi Karakulov, koji pak nije upoznat s glasinama da je Putin smrtno bolestan.

"To nije bilo nešto o čemu su moji kolege razgovarali. Ako ima ikakvih zdravstvenih problema, to mora biti zbog njegove dobi. Pa, vjerojatno ih ima. Ali nije ništa preozbiljno, pretpostavljam", govori Karakulov.

image

Gleb Karakulov

Screenshot Youtube/

"Mogu vam reći da sam s njim išao na mnoga službena putovanja, a on je išao na mnoga putovanja prije 2020. godine. Nakon toga je ostao u svom bunkeru i možda odradio samo jedno, maksimalno tri službena putovanja godišnje. Budući da je imao puno službenih putovanja, samo su jedno ili dva otkazana zbog njegova zdravstvenog stanja", dodaje.

Inače, Putin je volio često putovati Rusijom kako bi učvrstio svoj javni imidž čovjeka iz naroda. Međutim, od pandemije covida-19 i njegove invazije na Ukrajinu, broj tih putovanja se smanjio. Kada putuje, njegova su putovanja uvelike scenski izrežirana, a neki sugeriraju da čak zapošljava i dvojnika.

Doduše, glasine o njegovu pogoršanom zdravlju, mentalnom stanju i nestabilnom položaju u Kremlju kolale su i puno prije nego što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022. U idućih godinu dana te su se glasine samo pojačale jer se čini da je rat uzeo svoj danak na predsjednika Rusije, koji je u objavljenim video snimkama često bio viđena kako se pridržava za stol ili pak nespretno miče nogom. Neki mediji išli su pak toliko daleko da su sugerirali kako Putin ima rak ili Parkinsonovu bolest.

Osim o zdravlju, čini se da Karakulov nije znao niti za Putinov ljubavni život s 39-godišnjom gimnastičarkom Alinom Kabaevom, kao ni za njihovu djecu.

image

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

Sergei Chirikov/Afp

Međutim, potvrdio je da ruski vođa ima palaču na vrhu litice vrijednu milijardu funti u Gelendžiku na Crnom moru, kao i privatnu jahtu Šeherezadu. Također se smatra da su ti izvještaji o njegovu ekstravagantnom bogatstvu i tajnoj ljubavnici dodatno razbjesnjeli Putina, koji sebe naziva herojem naroda Rusije, čiji je životni standard pak nizak.

Što se tiče Karakulova, ne zna se gdje se on trenutno nalazi, no pozvao je i ostale da iznesu dokaze o Putinu kao ‘ratnom zločincu‘.

"Želio bih se obratiti ruskim časnicima, uključujući časnike FGS-a. Imate informacije koje se ne prenose na televiziji. Vidio sam samo mali dio toga. Javite se, podržite me s više dokaza. Pomoći ćete našim građanima da saznaju istinu. Siguran sam da ste i sami prije imali pitanja o postupcima vrhovnog zapovjednika, ali vas je prisega prisilila da ne postavljate pitanja i da glatko izvršavate njegove zapovijedi. Međutim, ono što se sada događa s ratom u Ukrajini je iznimka i prkosi zdravom razumu. Ne smijete slijediti zločinačke naredbe i služiti ratnom zločincu Vladimiru Putinu. I da, ja ga smatram ratnim zločincem", poručio je Karakulov i rekao da je invazija na Ukrajinu ‘jednostavno neshvatljiva‘.

"Gađaju se stambeni objekti i kritična infrastruktura. Koliko je bezimenih žrtava ovog rata, koliko među njima ima djece? Koliko je još takvih žrtava potrebno prije nego što to prestanete podnositi? Ovo što se sada događa u Ukrajini, sva ova razaranja, ovaj agresorski rat, terorizam i genocid nad ukrajinskim narodom - nema druge riječi za to - sve je to kazneno djelo. Naš predsjednik je postao ratni zločinac", dodao je.

Prošlog mjeseca Međunarodni kazneni sud (ICC) također je optužio Putina za ratne zločine. Optužen je za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju. Ogromna količina dokaza pokazuje da su ruske snage također prekršile nekoliko drugih zakona koje su postavili Ujedinjeni narodi.

Karakulov je pozvao one koji su još uvijek dio Putinove sigurnosne službe da prestanu ‘slijediti zločinačke naredbe‘. "Službenici FGS-a stalno su u blizini predsjednika. Možete samo ući i pokazati da je ovo zločin. Na vama je da vrlo brzo zaustavite ovo ludilo. Volio bih da to učinite jer bi to spasilo mnoge živote", poručio je.

image

Gleb Karakulov

Imao je poruku i za ruski narod.

"Naš predsjednik izgubio je kontakt sa svijetom. Posljednjih nekoliko godina živi u informacijskoj čahuri, a većinu vremena provodi u svojim rezidencijama koje mediji vrlo prikladno nazivaju bunkerima. On se patološki boji za svoj život. Okružuje se neprobojnim karantenama i informacijskim vakuumom. On cijeni samo svoj život te živote svoje obitelji i prijatelja. Životi vaše obitelji i prijatelja ga ne zanimaju. Bez problema odvaja muškarce od njihovih obitelji i šalje ih na klanje u suverenu Ukrajinu, pokazuje da ga nije ni najmanje briga za ono što se događa s našom zemljom i Ukrajinom, kao ni za to što upravo on donosi nevolje, razaranje i smrt bratskom narodu Ukrajine i nama samima. ‘Zločinački rat‘ mora biti okončan što je prije moguće", poručio je Karakulov i nastavio: "Život je najveća vrijednost. Mi smo to u ovoj zemlji zaboravili, ljudi se smatraju topovskim mesom. A tako će biti i dalje, sve dok budemo šutjeli. Ovaj rat mora završiti i vrijeme je da se ta šutnja prekine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:37