TRENUTAK ISKRENOSTI

Putinov propagandist na prvoj liniji fronte: ‘Ovo je besramno, ne mogu vjerovati što gledam!‘

‘Razumijem da je teško govoriti o ovome, ali neka budala to mora objaviti! Čak i ako sam to danas ja‘, kazao je

Aleksandr Sladkov

 YouTube

Promoskovski ratni dopisnik i Putinov propagandist Aleksandr Sladkov u rijetkom priznanju, govoreći u videu objavljenom na društvenim mrežama kasno u ponedjeljak, kazao je kako se Rusija bori da ostvari značajne vojne dobitke u Donbasu.

Kazao je da je takozvana specijalna vojna operacija Vladimira Putina 'besramno neodlučna', da ruske trupe 'ne mogu istisnuti ukrajinske snage' te da moskovska vojska 'čini podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko'.

Sladkov, novinar ruskog državnog TV kanala Rusija-1, u prošlosti je pratio Putinove snage u cilju stvaranja prokremljovske vojne propagande. Ovoga puta ton je potpuno promijenio, a potvrđuje američke procjenu visokog američkog dužnosnika koji je u ponedjeljak rekao da ruski napori u Donbasu nisu postigli značajan napredak posljednjih dana i da se i dalje suočavaju s jakim otporom ukrajinskih snaga, kao i da 'neki ruski časnici ne slušaju vojne naredbe'.

Sladkov je na početku snimke osudio 'ološe iz ukrajinskih oružanih snaga' za koje je tvrdio da su odgovorni za granatiranje četvrti Leninski u Donjecku - gdje je snimao video.

U granatiranju su poginuli žena i 16-godišnji dječak, tvrdi on.

'Znate zašto se ovi napadi događaju?' upitao je retorički pa nastavio:

'Ne možemo istisnuti ukrajinske snage iz grada. Ne možemo ih izbaciti. Jer... ne znam. Ne bismo trebali kritizirati, ali... napadamo omjerom jedan prema jedan, njihova sela i njihove uporišta... jedan naprema jedan. Pravimo podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko. Njihove snage stalno dolaze, ne možemo ostvariti napredak.

'Razumijem da je teško govoriti o ovome, ali neka budala to mora objaviti! Čak i ako sam to danas ja', kazao je sugeriravši da ruske snage nisu uspjele okružiti kijevske trupe.

Rekao je da unatoč nedostatku napretka Rusije, moral 'ne pada', prije nego što je slučajno nazvao napad Moskve na Ukrajinu ratom - no brzo se ispravio nazvavši ga 'specijalnom operacijom'.

image

Uništeni ruski tenk u selu Dmitrivka

Sergei Supinsky/AFP
image

Uništeni ruski tenk u selu Andrijivka

Sergei Supinsky/AFP

'Moral se ne smanjuje, pozitivan je i spremni smo za borbu! Idemo naprijed, jurišamo, čak i oni koji tiho kažu mi prilično neodlučni u ovom ratu... ovaj... specijalnoj operaciji. Čak i oni idu naprijed, počinju osjećati da mogu pobijediti, ali... Ne znam kakav je to sportski pristup kada se drži ovakva proporcija - ne daj Bože da bi više vojnika napalo neprijatelja! Ubili su ženu i 16-godišnjeg dječaka. Tako je to', rekao je završavajući video.

Zbog Putinove autoritarnosti prokremljovske osobe rijetko se mogu vidjeti da negativno govore o ruskim nedostacima, posebice otkako je ruski predsjednik započeo svoju invaziju 24. veljače.

image

Uništeni ruski tenk u selu Andrijivka

Sergei Supinsky/AFP
image

Uništeni ruski tenk u selu Buzova

Sergei Supinsky/AFP

Naširoko se izvještava da je Putin očekivao da će njegove snage brzo napredovati po Ukrajini i zbaciti izabranu vladu u zemlji za nekoliko dana.

Umjesto toga, njegove su snage uvučene u dugotrajni sukob - koji ne pokazuje znakove jenjavanja. Ukrajinu opskrbljuju zapadni saveznici, a obavještajna saznanja sugeriraju da moskovskim vojskama ponestaje opreme.

Nakon što je žestok otpor prije više od mjesec dana prisilio Kremlj da odustane od pokušaja napada na Kijev, moskovske snage usredotočile su se na zauzimanje Donbasa, istočne ukrajinske regije. No borbe se odvijaju korak naprijed-korak naprijed, od sela do sela.

Rusija ima oko 97 bataljunskih taktičkih skupina s otprilike po 1000 vojnika, što je blagi porast u odnosu na prošli tjedan, rekao je visoki američki dužnosnik, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o procjeni Pentagona.

Dužnosnik je rekao da sveukupno ruski napori u Donbasu nisu postigli značajan napredak posljednjih dana i da se i dalje suočavaju s jakim otporom ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, Putin je u ponedjeljak obilježio najveći domoljubni praznik svoje zemlje bez velikog novog uspjeha na bojnom polju u Ukrajini kojim bi se mogao pohvaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 16:28