AUTOKRAT SE OSILIO

Putinov bjeloruski poslušnik se hvali: ‘Nuklearno oružje je stiglo. I to tri puta jače od onog iz Hirošimi!‘

Nove izjave Aleksandra Lukašenka dolaze nakon što je Lukašenko, kako se čini, proturječi Putinu u vezi s upotrebom isporučenog oružja

Aleksandar Lukašenko, lansiranje projektila i Vladimir Putin/Ilustracija

 /Mikhail Metzel/Sputnik/Afp; Mikhail Klimentyev/Sputnik/Afp; Alexey Ivanov

Bjelorusija je počela dobivati taktičko nuklearno oružje od Rusije, izjavio je bjeloruski autokrat Aleksandar Lukašenko. Bjeloruski predsjednik rekao je za rusku državnu televiziju da njegova zemlja preuzima isporuku oružja te istaknuo da su neka od njih tri puta snažnija od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

"Imamo projektile i bombe koje smo dobili od Rusije", rekao je on u intervjuu, kako prenosi Sky News.

Ove izjave uslijedile su nakon što je Lukašenko, kako se čini, proturječio ruskom kolegi i savezniku Vladimiru Putinu u vezi upotrebe nuklearnog oružja koje će biti raspoređeno u Bjelorusiji.

Naime, ruski čelnik je naglasio da će Moskva zadržati kontrolu nad upotrebom svojeg taktičkog oružja u Bjelorusiji, da bi potom Lukašenko izjavio kako neće oklijevati koristiti ga i bez Putinova dopuštenja ukoliko se Bjelorusija suoči s agresijom.

Ovo je prvi puta nakon raspada Sovjetskog Saveza da Moskva raspoređuje takvo oružje izvan Rusije.

Produbljivanje veza

Taktičko nuklearno oružje daleko je manje snage od strateškog nuklearnog oružja - strateško je namijenjeno uništenju cijelih gradova, dok je taktičko zamišljeno kao oružje za korištenje na bojnom polju protiv neprijateljskih snaga i naoružanja.

Ovaj razvoj događaja pozorno prate Sjedinjene Države i njihovi saveznici, kao i Kina, koja je više puta upozoravala protiv upotrebe nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

Lukašenko je u utorak odvojeno izjavio da će nuklearno oružje biti fizički raspoređeno na teritoriju Bjelorusije "za nekoliko dana" te da raspolaže objektima za smještaj i projektila većeg dometa ako ikada zatrebaju.

Izopćene od velikog dijela Europe i Zapada, Bjelorusija i Rusija produbile su veze od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Moskva postupno povećava svoj utjecaj i kontrolu nad Bjelorusijom s mogućim ciljem, kako neki procjenjuju, da tu bivšu sovjetsku zemlju na kraju učini dijelom Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:26