UDVARANJE VEČEROM

Putin Xiju priprema neviđenu gozbu! Na meniju čak i riba izumrla u divljini, a svi su primijetili i jedno posebno vino

Xi je prvi inozemni čelnik koji se rukovao s Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za njegovim uhićenjem

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Michael Klimentyev/sputnik/profimedia

Kineski predsjednik Xi Jinping boravi u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju zemalja.

XI je u ponedjeljak sletio u Moskvu, kao čelnik zemlje koja želi biti potencijalni posrednik u postizanju mira u Ukrajini i koju Rusija smatra važnim saveznikom protiv Zapada.

Kineski predsjednik je tako postao prvi inozemni čelnik koji se rukovao s Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog deportacije ukrajinske djece tijekom invazije.

Kako bi bio siguran da će pridobiti potporu kineskog predsjednika, britanski Telegraph piše kako će Putin Xija pokušati impresionirati ekskluzivnom večerom na čijem će jelovniku biti isključivo regionalne delicije.

image
Sergei Karpukhin/Afp

Tako Putin planira poslužiti vino proizvedeno s imanja Divnomorskoje pokraj njegove raskošne palače na Crnom moru, a dva vina koja je odabrao ruski predsjednik su berbe 2020.

Osim vrhunskog vina, na jelovniku su i plata s plodovima mora s dalekog istoka Rusije, šerbeti od nara, pečena divljač u umaku od višanja i desert Pavlova, nazvan po jednoj od najpoznatijih ruskih balerina.

Prijem u Kremlju također uključuje blini od prepelica i gljiva, juhu od jesetre i sibirskog bijelog lososa.

Kineski čelnik dobio je vrhunski tretman na crvenom tepihu od trenutka kada je u ponedjeljak sletio u zračnu luku Vnukovo, nedaleko od Moskve, u 13 sati po lokalnom vremenu.

Dmitrij Černišenko, zamjenik ruskog premijera, dočekao je Xija u zračnoj luci, a vojni limeni orkestar odsvirao je rusku i kinesku himnu dok su ugledni gosti nadzirali paradu vojnika.

image
-/Afp

Iz Vnukova, Xijeva kolona od 17 automobila i 11 vozača vozila je praznim ulicama do Kremlja, gdje ih je čekao Putin.

Čak i dok se vozio prema Kremlju, Xi je svjedočio koliko Putinu znači ovaj posjet.

- Topla dobrodošlica u Rusiju za čelnika Kine - stajalo je na velikim plavim reklamnim panoima koji su bili postavljeni duž njegove rute do Moskve.

Ovo je prvi posjet Xi Jingpina Moskvi od 2019. Prije samo šest mjeseci činilo se da su se odnosi zahladili, ali u ponedjeljak u Kremlju dvojica čelnika pozdravili su se kao stari prijatelji.

Putin i Xi koračali su preko pozlaćene sobe, a onda se čvrsto rukovali i nasmiješili. Službeni pregovori započeli su u ponedjeljak i nastavit će se u utorak, a večera je zamišljena kao nastavak razgovora, iako politički komentatori smatraju da će se tada odvijati veliki dio pravog pregovaranja.

Koliko ozbiljno se doživljava kineskog predsjednika možda najbolje dočarava informacija da je iz Kremlja naređeno ruskim kozmonautima da u svemiru istaknu kinesku i rusku zastavu kako bi proslavili Xijev posjet Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26