PUTOVANJE S MISIJOM

Putin užurbano traži saveznike, hoće Iran i Indiju, a danas stiže u Teheran. Ciljeva je nekoliko...

Interes Irana je ojačati strateške odnose s Rusijom, naročito vodeći računa o nečem što izgleda kao novi arapsko-izraelski blok.

Putin, Erdogan i iranski predsjednik Ebrahim Raisi

 Gabriel Bouys/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u utorak Teheran radi razgovora s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem. To je prvo Putinovo putovanje izvan zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza još od invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače.

Putin će u Teheranu također održati prvi sastanak licem u lice sa čelnikom jedne od zemalja NATO-a, u ovom slučaju turskim predsjednikom Erdoganom. I jedna i druga strane hoće postići dogovor koji bi omogućio nastavak crnomorskog izvoza žitarica iz Ukrajine. Stanje u Siriji nameće se kao još jedna točka razgovora.

Putin u Iran stiže samo nekoliko dana nakon što je Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju čime se, tvrde analitičari, šalje snažna poruka Zapadu o planovima Moskve, a to su - uspostava bližih strateških veza s Iranom i Indijom usprkos gomilanju sankcija sa Zapada.

"Kontakt s Khameneijem vrlo je važan", poručio je Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku, novinarima u Moskvi. "Među dvojicom čelnika razvio se dijalog pun povjerenja o najvažnijim pitanjima na bilateralnom i međunarodnom dnevnom redu. O većini pitanja naša su stajališta bliska ili identična!"

Za Iran, koji također ima problema sa zapadnim ekonomskim sankcijama i koji se spori sa Sjedinjenim Državama oko nuklearnog programa i niza drugih pitanja, Putinov posjet stiže u pravo vrijeme.

Interes iranskih vođa je ojačati strateške odnose s Rusijom, naročito vodeći računa o nečem što izgleda kao novi arapsko-izraelski blok koji podržava SAD i koji bi mogao izbaciti Iran iz bliskoistočne ravnoteže.

"S obzirom na razvoj geopolitičkih veza nakon ukrajinskog rata, Teheran pokušava osigurati potporu Moskve u vlastitom sukobu s Washingtonom i njegovim regionalnim saveznicima", rekao je visoki iranski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan.

Ohrabren visokim cijenama nafte nakon ukrajinskog rata, Iran se kladi na šansu da bi uz potporu Rusije mogao izvršiti pritisak na Washington da ponudi ustupke za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Uoči Putinova dolaska, Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski gigant Gazprom potpisali su zajednički memorandum vrijedan oko 40 milijardi dolara.

Visoko na dnevnom redu trilateralnih razgovora u utorak, koji će također uključiti Tursku i Erdogana, bit će i napori za smirivanjem situacije u Siriji. Erdogan je već zaprijetio pokretanjem dodatnih vojnih operacija koje bi proširile "sigurne zone" duž granica i to za dobrih 30 kilometara. I Moskva i Teheran protive se takvoj akciji Turske.

"Održavanje teritorijalne cjelovitosti Sirije vrlo je važno, a svaki vojni napad u sjevernoj Siriji definitivno će naštetiti Turskoj, Siriji i cijeloj regiji, a koristiti teroristima", poručio je Khamenei Erdoganu.

Podsjećamo, Rusija i Iran najsnažniji su podupiratelji sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava pobunjenike protiv sirijskog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:17