RAT STIŽE U GLAVNI GRAD

Putin u panici: ‘Izgubio je 75.000 ljudi, a kaos kreće kada regrutacija stigne u Moskvu‘

Strahovito nerazmjeran postotak ruskih vojnika poginulih u Ukrajini stiže sa periferije Federacije

Ruske vojne snage/ Vladimir Putin

 /Kiril Kudryavstev/ Afp/ Kiril Kudryavstev/ Afp

Rusija neće moći regrutirati dodatnih 137.000 vojnika osim ako ne objavi izravni rat Ukrajini, pokazuju procjene britanskog Ministarstva obrane.

U daljnjem njihovu izvješću stoji da je Rusija već "izgubila desetke tisuća vojnika" te da će se Putinove naredbe moći realizirati tek ako se konstatira otvoreni rat. Naime, ruski ročnici nisu obvezni služiti vojsku van ruskog teritorija dok god Moskva inzistira na tome da je vojna prisutnost u Ukrajini specijalna operacija, a ne rat.

Podsjećamo, Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci regrutaciju dodatnih 137 tisuća vojnika čime bi se nadomjestio gubitak od 75 tisuća ljudi od početka rata u Ukrajini. Time bi se ruska vojska "podigla" na silu od 1,15 milijuna vojnika.

Rusko vojno zapovjedništvo nudi pozamašne bonuse za prijavu u iznosu od gotovo 5 tisuća eura. Analitičari sa Zapada tvrde da se ova akcija regrutiranja ponajviše koncentrirala na siromašnije rubove Rusije, gdje često žive neslavenske manjine, a sve s ciljem da se izbjegne širenje nezadovoljstva u glavnim ruskim političkim i gospodarskim centrima moći.

Citirajući ruske obavještajne izvore, američki Institut za ratne studije tvrdi da su Rusi počeli regrutirati i iz gradova u središnjoj Rusiji, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

image

Ruska vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

"Kako se teret djelomične mobilizacije pomiče na ekonomski naprednije, gušće naseljene i kvalitetnije obrazovanije ruske regije, očekuje se i rastući otpor regrutaciji, a možda i ratni protesti", tvrde u američkom Institutu.

Strahovito nerazmjeran postotak ruskih vojnika poginulih u Ukrajini stiže sa periferije Federacije - primjerice iz Tuve, Burjatije ili Dagestana.

"Malo je vjerojatno da će Putinova zapovijed postići nekakav napredak prema povećanju borbene moći Rusije u Ukrajini", tvrdi britansko Ministarstvo obrane.

Kremlj je posljednja tri mjeseca pokušao regrutirati vojne dobrovoljce, no stručnjaci tvrde da kvaliteta tih regruta enormno varira. Američki Institut za ratne studije očekuje da će Putin uskoro rasporediti jedan od regrutiranih bataljuna u Donbas ili južnu regiju Herson, ali da teški problemi u individualnoj spremi tih vojnika nisu isključeni.

"Bolja oprema ne čini nužno učinkovitije snage kada osoblje nije dovoljno dobro uvježbano ili disciplinirano - što je je slučaj s mnogim pripadnicima dobrovoljačkih jedinica", navodi se.

Podsjećamo, u Donbasu je ruska ofenziva u zastoju otkako je početkom srpnja proglasila operativnu pauzu, a u regiji Herson Rusi se pripremaju za ukrajinsku ofenzivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:14