ČISTKA NA BOJIŠNICI

Putin smijenio niz generala, postavio novog zapovjednika invazije: ‘Surov je i korumpiran‘

Među smijenjenima je, kako navode britanski obavještajci, i general Dvornikov, koji je vodio rusku ofenzivu

Sergej Surovikin

 AFP, Sputnik via AFP

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je Rusija ovog mjeseca vjerojatno povukla nekoliko generala s ključnih zapovjednih pozicija u ukrajinskom sukobu.

"Od početka lipnja rusko vrhovno zapovjedništvo vrlo je vjerojatno uklonilo nekoliko generala s ključnih operativnih zapovjednih pozicija u ratu u Ukrajini", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Među onima koji su smijenjeni je, tvrde Britanci, zapovjednik Zračno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnik Andrej Serdjukov, kao i zapovjednik Južne armijske skupine (SGF), general Aleksandr Dvornikov. Dvornikov je također neko vrijeme djelovao kao opći operativni zapovjednik invazijskih snaga.

Zapovjedništvo SGF-a vjerojatno će biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, navode Britanci, budući da ono nastavlja igrati središnju ulogu u ruskoj ofenzivi u Donbasu. Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost.

image

Sergej Surovikin

Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Ukrajinske snage dobile su naredbu da se povuku iz napadnutog grada Sjeverodonjecka nakon tjedana žestokih uličnih borbi, kako bi se izbjeglo više žrtava i izvršilo pregrupiranje.

Inače, britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu - zbog gospodarskih posljedica rata u Europi.

- Previše zemalja navodi da je ovo europski rat koji je nepotreban... i stoga će pritisak rasti da potakne - prisili možda - Ukrajince na loš mir, rekao je za televizijske kuće u glavnom gradu Ruande Kigaliju gdje prisustvuje summitu Commonwealtha.

Johnson je rekao da bi posljedice mogućeg ostvarenja planova ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bile opasne za međunarodnu sigurnost i značile bi "dugoročnu ekonomsku katastrofu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 06:03