NA DOGOVOR

Putin prvi put nakon invazije putuje u zemlju članicu NATO-a: Evo zašto neće biti uhićen, razlog je banalan

Erdogan je rekao da alternative sporazumu ne mogu pružiti trajno rješenje

Vladimir Putin

 Kristina Kormilitsyna/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Tursku 12. veljače kako bi se sastao s kolegom Tayyipom Erdoganom, rekao je turski dužnosnik Reutersu u srijedu, što će biti prvo putovanje ruskog čelnika u NATO saveznika od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Putinov opseg putovanja u inozemstvo ograničen je od ožujka prošle godine kada je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što je ratni zločin. Moskva je odbacila optužbe i nazvala potez nečuvenim, ali je rekla da je u svakom slučaju pravno ništavan jer Rusija nije članica ICC-a.

Turska također nije dio Rimskog statuta ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha da će biti uhićen prema nalogu, piše Slobodna Dalmacija.

Turska, koja dijeli morsku granicu s Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, nastoji održati dobre veze s obje nacije. Pružila je vojnu potporu Kijevu i izrazila podršku njezinom teritorijalnom integritetu, ali se također protivi sankcijama Rusiji.

Erdogan: ‘Alternative nisu rješenje‘

Ankara je nastojala uvjeriti Rusiju da se vrati Inicijativi za žito Crnog mora, u kojoj su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska kako bi se osigurao zaštićeni izvoz iz ukrajinskih luka, nakon što se Moskva povukla u srpnju prošle godine nakon godinu dana provedbe.

Erdogan je rekao da alternative sporazumu ne mogu pružiti trajno rješenje. Dok je Kijev rekao da su u tijeku razgovori o oživljavanju sporazuma, Moskva je rekla da nije zainteresirana za njegovo ponovno uspostavljanje.

Ranije u srijedu Turska i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se turskim građevinskim tvrtkama omogućuje sudjelovanje u obnovi ukrajinske infrastrukture oštećene u ratu s Rusijom.

Turska ima bliske gospodarske veze s Rusijom, posebice u turizmu, opskrbi plinom, žitaricama i drugoj poljoprivrednoj trgovini, što zapadne zemlje čini nelagodnim. Međutim, njih su se dvojica također svađali oko sukoba u Siriji i Libiji, gdje podupiru suprotstavljene strane, kao i oko napetosti između Azerbajdžana i Armenije na južnom Kavkazu.

Odvojeno, Erdogan će otputovati u Egipat 14. veljače, rekao je turski dužnosnik, nakon što su dvije zemlje unaprijedile svoje diplomatske odnose imenovanjem veleposlanika prošle godine nakon desetljeća napetosti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 00:35