NAJAVA SURADNJE

Putin postaje očajan? Poslao pismo Kim Jong-unu, želi surađivati s diktatorom

Putin je rekao da će prošireni bilateralni odnosi ‘biti u skladu s interesima dviju zemalja‘
 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia/Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

- Rusija je obećala "proširiti svoje sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose" sa Sjevernom Korejom - piše u pismu koje je Vladimir Putin poslao sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong-unu.

Kako je rekao Putin, taj bi potez bio u interesu obje zemlje, piše BBC.

Zauzvrat, Kim Jong-un je rekao da je prijateljstvo između nacija "iskovano u Drugom svjetskom ratu u pobjedi nad Japanom" te dodao da će na ovaj način njihovo "prijateljstvo i zajedništvo" samo jačati.

image

Putin i Kim Jong-un 2019. godine

Kcna Via Kns/Afp/Profimedia/Kcna Via Kns/Afp/Profimedia

Prema izvješću sjevernokorejske državne medijske kuće KCNA, Putin je rekao da će prošireni bilateralni odnosi "biti u skladu s interesima dviju zemalja".

U svom pismu, Kim je rekao da je rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo "utemeljeno u ratu, konsolidirano i razvijano stoljeće za stoljećem".

Dodao je da su "strateška i taktička suradnja, potpora i solidarnost" između dviju zemalja "stavljeni na novu visoku pozornicu, na zajedničkom frontu za frustriranje vojnih prijetnji i provokacija neprijateljskih sila".

Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali Sjeverna Koreja je već više puta koristila taj izraz za SAD i njihove saveznike.

Sovjetski Savez je nekoć bio glavni saveznik Sjeverne Koreje, nudio je gospodarsku suradnju, kulturnu razmjenu i pomoć, ali nakon pada Željezne zavjese, odnos je patio i tek se postepeno oporavljao nakon postupnog udaljavanja Rusije od Zapada od ranih 2000. godina.

U srpnju je Sjeverna Koreja bila jedna od rijetkih zemalja koja je službeno priznala dvije separatističke države u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, nakon što je Rusija potpisala dekret kojim ih proglašava neovisnima. U znak odmazde, Ukrajina, koja se bori protiv ruske invazije na svojem teritoriju, prekinula je sve diplomatske veze s Pjongjangom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:27