NAJAVA ZAOKRETA?

Putin odustao od masovnih udara, spreman je na pregovore, a ima poruku i za Njemačku!

Ruski predsjednik je govoreći u Astani rekao kako ne žali zbog rata u Ukrajini te ostavio otvorenom mogućnost pregovora

Vladimir Putin na summitu u Astani

 Ramil Sitdikov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je konferenciju za novinare u Astani, glavnom gradu Kazahstana, gdje se održava summit Zajednice neovisnih država (ZND). Putin je tijekom konferencije izjavio kako je otvoren za ideju razgovora s Ukrajinom, dodajući: "Uvijek smo to govorili". Naglasio je da ako je Kijev "zreo za razgovore, bit će potrebni napori posrednika".

Do ove je izjave došlo nakon što su se u petak pojavili izvještaji o njegovoj navodnoj spremnosti da krene u pregovore o privremenom mirovnom sporazumu s Ukrajinom. Naime, prema pisanju neovisnog ruskog portala Meduza, koji djeluje iz inozemstva, ruski predsjednik je voljan sudjelovati u razgovorima te bi čak, kako je javio portal, mogao povući svoje trupe iz regije Herson, gdje napreduje profuofenziva ukrajinskih snaga.

Putin je u Astani također rekao da Indija i Kina podupiru "miran dijalog" u Ukrajini.

‘Nema potrebe za razgovore s Bidenom‘

Također je naglasio kako "sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu", ali i da će se vidjeti što će biti dalje kada je tako nešto u pitanju. Brutalni raketni udari na civile i civilnu infrastrukturu, podsjetimo, bili odmazda zbog napada na Krimski most koji povezuje nezakonito anektirani Krim i Rusiju, budući da Kremlj za napad okrivljuje Ukrajinu.

Ruski predsjednik također je rekao da je ono što se događa tijekom rata "neugodno", ali da (u Moskvi) rade "ono što je ispravno". Također je dodao da "zadaća nije uništavanje Ukrajine". Na pitanje žali li zbog ovog sukoba, odgovorio je "ne" te inzistirao na tome da Rusija čini pravu stvar.

Ocijenio je da bi bilo kakav izravan sukob NATO snaga s Rusijom doveo do "globalne katastrofe". "Nadam se da su oni koji o tome govore dovoljno pametni da ne poduzimaju takve korake", dodao je te napomenuo kako "nema potrebe" za razgovorima s američkim predsjednikom Joeom Bidenom te da još nije odlučio hoće li idućeg mjeseca sudjelovati na summitu G20 na Baliju u Indoneziji.

Ruski predsjednik kaže kako vjeruje da će "djelomična mobilizacija" vojnih rezervista, koja je objavljena prošlog mjeseca, biti dovršena za dva tjedna te da će ona pojačati rusku borbenu snagu. Mobilizaciju je, kako kaže, naredio jer je "nemoguće držati bojišnicu koristeći samo vojnike na ugovoru".

‘Mogli bi slati plin Njemačkoj, ali...‘

Otkrio je da će biti pozvano ukupno 222.000 rezervista, što je manje od brojke od 300.000, koju je prvobitno objavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Njih ukupno 33.000 navodno je već u vojnim jedinicama, a 16.000 ih je uključeno u vojnu operaciju u Ukrajini. Putin je također izjavio kako nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji.

Osvrnuo se i na pitanje plina. Rekao je kako Njemačka čini "pogrešku" dajući prednost svojoj odanosti NATO-u pred nacionalnim interesom te da Njemačka još nije donijela odluku u vezi s jednom neoštećenom cijevi plinovoda Sjeverni tok 2, preko koje bi, kako je naglasio, Rusija mogla isporučivati plin u Njemačku. Kaže da takva odluka nije stvar Rusije.

Putin je također pozvao na zatvaranje humanitarnih koridora za ukrajinsko žito ako se oni, kako je rekao, koriste za "terorističke akcije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:09