RASTU TENZIJE

Putin Lukašenku: ‘U Bjelorusiju šaljemo rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave‘

Lukašenko je Putinu na sastanku rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog ‘agresivne‘ politike svojih susjeda Litve i Poljske

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Mikhail Metzel/SPUTNIK/AFP

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija susjednoj joj Bjelorusiji tijekom narednih nekoliko mjeseci poslati rakete koje mogu nositi nuklerne bojeve glave, piše The Guardian.

- Bjelorusiji ćemo u nadolazećim mjesecima predati raketne sustave Iskander-M koji mogu ispaljivati balističke ili krstareće rakete, što konvencionalne, što nuklearne - rekao je Putin tijekom sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom koji se održao u Sankt-Peterburgu.

Lukašenko je Putinu na sastanku u Sankt Peterburgu, koji se prenosio na televiziji, rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacijske" i "odbojne" politike svojih susjeda Litve i Poljske.

Zatražio je Putina da pomogne Bjelorusiji da pripremi "simetričan odgovor" na, kako je naveo, letove NATO saveza s nuklearnim oružjemblizu bjeloruskih granica.

- Minsk mora biti spreman na sve, čak i na korištenje teškog oružja za obranu naše domovine od Bresta do Vladivostoka - rekao je, stavljajući Bjelorusiju i njezinu blisku saveznicu Rusiju pod isti nazivnik.

Putin je Bjelorusiji ponudio i da im Rusija unaprijedi borbene zrakoplove kako bi mogli nositi nuklearno oružje. Lukašenko je prethodno Putina zamolio da "adaptira" njegove zrakoplove.

- Bjeloruska vojska koristi mnogo borbenih zrakoplova Suhoj Su-25. Mogu se nadograditi na primjeren način - rekao je Putin te dodao: "Ti bi se zahvati trebali izvesti u ruskim tvornicama, a obuka osoblja trebala bi biti usklađena s tim".

- Dogovorit ćemo kako ćemo to ostvariti - ustvrdio je Putin.

Lukašenko je u svibnju rekao da je njegova zemlja od Rusije kupila Iskander rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave te protuzračni i proturaketni sustav S-400.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:11