OBAVJEŠTAJNI RAT

Putin ima problem na koji nije računao: ‘U ruskoj vojsci ima ljudi koji ozbiljno sumnjaju u invaziju‘

No Putinova dominacija ruskom političkom i sigurnosnom scenom znači je da je prigušena svaka unutarnja zabrinutost oko invazije

Ruski vojnici na vježbi u Bjelorusiji, Vladimir Putin

 Afp

Velika Britanija vjeruje da unutar ruskih vojnih i sigurnosnih službi postoje osobe koje 'ozbiljno sumnjaju' u invaziju na Ukrajinu iako Kremlj nastavlja raspoređivati sve više vojnika na području do 50 km od granice, piše Guardian.

Smatra se da se ta tvrdnja temelji na zapadnim obavještajnim podacima, iako se ne očekuje da će te bojazni imati bilo kakav utjecaj na odluku Vladimira Putina da naredi napad.

'Postoje elementi unutar ruske vojske i ruskih sigurnosnih službi koji ozbiljno sumnjaju u plan za invaziju i njegovu učinkovitost', rekao je jedan zapadni dužnosnik i dodao da su 'sigurni u svoju procjenu'.

Međutim, nisu ponuđeni nikakvi daljnji dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju koja je tek mali dio brojnih obavještajnih upozorenja koje su SAD, UK i drugi iznijeli u posljednja dva tjedna kao dio šireg političkog napora da se pokuša pokazati da Zapad razumije Rusiju i njene planove.

Svaka invazija na Ukrajinu bila bi rizična, a radilo bi se o najvećem ratu u Europi od Drugog svjetskog rata. 150.000 ruskih vojnika, plus još 30.000 separatista, sukobilo bi se sa 145.000 regularnih ukrajinskih vojnika plus desetak tisuća pripadnika paravojnih formacija, od kojih mnogi imaju vojno iskustvo.

No Putinova dominacija ruskom političkom i sigurnosnom scenom znači je da je prigušena svaka unutarnja zabrinutost oko invazije.

Iz ureda britanskog premijera je u ponedjeljak priopćeno da još uvijek preostaje 'prozor za diplomatsko rješavanje krize', ali su dodali da opetovane pritužbe Kremlja da je Ukrajina sudjelovala u vojnim provokacijama u istočnoj regiji Donbas, sugeriraju da je već donesena odluka o napadu.

'Obavještajni podaci koje vidimo sugeriraju da Rusija namjerava pokrenuti invaziju, a plan predsjednika Putina je već započeo', rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Procjena Zapada je da su ruske snage 'spremne za invaziju' čim Putin izda zapovijed. Procjenjuje se da je dvije trećine od 110 ruskih bataljuna u regiji zauzelo položaje unutar 50 km od granice u Rusiji i susjednoj Bjelorusiji, što je povećanje u odnosu na prije par dana.

Polovica tog korpusa je 'taktički raspoređena' na privremenim ili improviziranim lokacijama čak i vrlo blizu Ukrajine, gdje čekaju daljnje zapovijedi. Izvori iz obrane rekli su da bi mogli ostati na položaju 'nekoliko dana' prije nego budu primorani povući se u obližnja mjesta s boljom infrastrukturom.

Britanski ministar obrane, Ben Wallace, rekao je da nastavak gomilanja ruskih snaga koje prate zapadne obavještajne službe ne sugerira da je Kremlj spreman ublažiti napetosti. 'Ovo nisu radnje koje bi potvrdile izjave Kremlja da nema namjeru izvršiti invaziju na Ukrajinu', rekao je Wallace zastupnicima.

Informirajući zastupnike, ministar je rekao da je došlo do 'širenja operacija lažnih napada, propagandnih vratolomija i fiktivnih optužbi s ruske strane'.

Ruski dužnosnici rekli su da je ubijeno pet 'sabotera' koji su pokušali probiti njezinu granicu s Ukrajinom u regiji Rostov. Pri tome su uništena i ukrajinska naoružana vozila, priopćila je Rusija.

Ukrajina je rekla da njezine snage ne djeluju u regiji Rostov i da su takve tvrdnje 'lažne vijesti'. Zapadni dužnosnici dodali su da je Rusija imala pristup zalihama ukrajinskih vojnih vozila zarobljenih 2014.-2015., kada su borbe između dviju zemalja bile najintenzivnije, a kojima su izveli lažne napade.

Britanski izvori također su kazali da su oprezni u pogledu napora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju da organizira sastanak na vrhu između američkog predsjednika Joea Bidena i Putina, tvrdeći da Ukrajina mora biti uključena ako bi došlo do izravnih pregovora dvojice vođa.

Izvor iz britanske vlade rekao je da je 'prerano' reći je li summit dobra ideja iako su sve prilike za diplomaciju dobrodošle. 'Moramo se pobrinuti da je Ukrajina uključena i da imamo svoj utvrđeni stav o suverenitetu Ukrajine i njihovom pravu da donose odluke poput one o priključenju NATO savezu', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:49