AMERIKA SE PROTIVI

Putin i Ergodan razgovarali o novom nasilju u Siriji i povećanju prodaje ruskog naoružanja

Razgovori su održani u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, a Kremlj je objavio da je Putin okončao svoju samoizolaciju
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin
 Mustafa Kamaci/AFP

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Tayyip Erdogan razgovarali su u srijedu o novom nasilju na sjeverozapadu Sirije i potencijalnom povećanju prodaje ruskih vojnih obrambenih sustava Ankari unatoč protivljenju Sjedinjenih Država.

Razgovori su održani u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, a Kremlj je objavio da je Putin okončao svoju samoizolaciju susretom s turskim kolegom.

Nijedan lider nije dao detaljnije izjave medijima nakon sastanka iako je Putin zahvalio Erdoganu na posjetu kojega je opisao korisnim i sadržajnim.

Turski dužnosnici rekli su prije sastanka da će Erdogan pritisnuti Putina da se vrati prekidu vatre koji je dogovoren prošle godine kako bi se okončao napad ruske i sirijske vojske na borce koje podržava Turska u sirijskoj regiji Idlib.

"Jako su važni koraci koje zajednički poduzimamo u vezi Sirije. Tamošnji mir ovisi o tursko-ruskim odnosima", rekao je Erdogan Putinu na početku sastanka.

Putin se u uvodnim komentarima samo kratko osvrnuo na Siriju, rekavši da je to jedno od područja u kojemu su dvije zemlje poprilično uspješno surađivale.

Čelnik Rusije rekao je da su pregovori s Turskom ponekad teški, ali da su dvije zemlje naučile pronaći kompromise na obostranu korist.

Na dnevnom redu bila je i potencijalna turska nabava dodatnih baterija ruskog obrambenog sustava S-400 čemu se Washington snažno protivi.

Erdogan je Putinu rekao da želi raspraviti daljnju obrambenu suradnju unatoč američkim prigovorima.

"Na Općoj skupštini UN-a, tipične osobe su nas posebno ispitivale o određenim pitanjima, naravno", rekao je Erdogan Putinu.

"Ionako smo im dali potreban odgovor. Nije moguće poništiti korake koje smo već poduzeli. Pogotovo vjerujem u ovo: za nas je od velike važnosti da nastavimo jačati tursko-ruske odnose svaki dan", rekao je Erdogan.

Turska, članica NATO-a, kupila je baterije ruskog obrambenog sustava S-400 2019. godine. SAD je tada uveo sankcije protiv turske obrambene industrije, a Washington je upozoravao na daljnje akcije ako Turska bude kupila još ruske opreme.

Erdogan je prošli tjedan dao do znanja da Turska još uvijek namjerava nabaviti drugu seriju sustava S-400 i dodao da nijedna zemlja ne može diktirati poteze Ankare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:07