VOJNA INVAZIJA

Putin dao zeleno svjetlo: 16.000 dobrovoljaca s Bliskog istoka borit će se protiv Ukrajine

Šojgu je rekao da se invazija, koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", odvija po planu

Ruski tenk

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je dao zeleno svjetlo za slanje 16 tisuća "dobrovoljaca" s Bliskog istoka u Ukrajinu, pri čemu bi se oni trebali boriti uz proruske separatiste.

Taj potez, nešto više od dva tjedna nakon početka invazije, omogućuje Rusiji da rasporedi iskusne plaćenike iz zemalja poput Sirije, čime smanjuje dodatne rizike od ruskih vojnih žrtava.

Na sastanku Sigurnosnog vijeća Rusije, ministar obrane Sergej Šojgu kazao je da je 16 tisuća dobrovoljaca s Bliskog istoka spremno boriti se u redovima proruskih pobunjenika u Donbasu na istoku Ukrajine.

"Ako vidite da postoje ti ljudi koji žele sami, a ne za novac, doći pomoći ljudima koji žive u Donbasu, onda im trebamo dati ono što žele i pomoći im da dođu u zonu sukoba", kazao je Putin u Kremlju.

Šojgu je također kazao da protutenkovske rakete zapadne proizvodnje Javelin i Stinger koje je zarobila ruska vojska u Ukrajini treba predati snagama odmetnutih samoproglašenih republika, zajedno s drugim oružjem poput prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava (MANPADS).

"Što se tiče isporuke oružja, posebno zapadne proizvodnje, koje je palo u ruke ruske vojske - naravno da podržavam mogućnost da se ono preda vojnim jedinicama Luhanske i Donecke narodne republike", rekao je Putin.

"Molim vas, učinite to", rekao je Putin ministru obrane. Taj je razgovor prikazan na ruskoj državnoj televiziji.

Šojgu je rekao da se invazija, koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", odvija po planu prije nego što je zatražio Putinovo odobrenje za korištenje boraca s Bliskog istoka.

Šefovi američkih obavještajnih službi rekli su kongresmenima u četvrtak da je Rusija iznenađena snagom ukrajinskog otpora kojim je onemogućena brza pobjeda Rusije kojoj se nadao Kremlj. To izaziva zabrinutost i u Pekingu, kazao je direktor CIA-e William Burns.

"Vjerujem da je kinesko vodstvo, posebno predsjednik Xi (Jinping), nemirno", rekao je Burns. "Po onome što je vidio, djelomično zato što se čini da mu njegove obavještajne službe nisu rekle što će se dogoditi", dodao je.

Šojgu je rekao da zapadno oružje ulazi u Ukrajinu "apsolutno nekontrolirano" te da ruska vojska planira ojačati svoju zapadnu granicu nakon, kako je rekao, gomilanja zapadnih vojnih jedinica na granici Rusije.

"Glavni stožer radi na planu jačanja naših zapadnih granica, uključujući, naravno, novim modernim sustavima. To je gotovo završeno", rekao je Šojgu.

Putin je rekao da pitanje odgovora na poteze zemalja NATO-a treba odvojeno raspraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08