AMERIČKI ANALITIČAR

‘Putin bi mogao iznenaditi ukrajinske generale manevrom na koji bi teško stigli odgovoriti‘

Ukrajina se još uvijek suočava s neprijateljem s nizom strateških prednosti - upozorava nekadašnji časnik američke vojske

Vladimir Putin i ruski tenk

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Rat u Ukrajini jako je daleko od svog kraja. Najveća prijetnja Ukrajini dolazi sa sjeverozapada, a ne sa sjevera ili istoka - upozorava Daniel L. Davis, nekadašnji potpukovnik američke vojske, a sada urednik na portalu 19FortyFive.

"Kad je u veljači izbio rat ukrajinske trupe u Donbasu bile su orijentirane prioritetno prema istoku, na svojim dobro utvrđenim obrambenim položajima, spremne za frontalni napad iz Rusije. Upravo to su i dobili. Psihički, Ukrajina je bila spremna za napad i pokazala nevjerojatnu hrabrost i upornost pod strahovitom ruskom raketnom i topničkom vatrom. Ukrajina je polako popuštala, ali su napadači platili veliku cijenu svog napredovanja. To je na koncu zaustavilo ruski napad. Ukrajina je sada još jednom pripremila svoje trupe za frontalni napad s istoka ili sa sjevera (iz Bjelorusije) prema Kijevu. Zelenski je već premjestio neke trupe kako bi zaštitio glavni grad od ponovnog ruskog prodora koji ulazi s bjeloruske granice", piše Davis.

Međutim, tvrdi kako je veliko pitanje gdje će se idući ruski udarac dogoditi. "Ako Putin ponovi metodu koju je koristio u Donbasu i u biti ponovno pokuša krenuti prema Kijevu, riskira da njegova armija još jednom bude zaustavljena, pa i poražena nakon konstantnih i nemilosrdnih napada ukrajinskih snaga. Baš kao u veljači."

Ukrajinska vojska uvjerena je u sposobnost još jednog odbijanja ruskog napada na Kijev. Ali što ako Putin ne ponovi svoje pogreške i napadne negdje gdje Zelenski ne očekuje? - pita bivši američki časnik.

"Budući da je Rusija davno uništila većinu ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju vojne opreme i streljiva, Kijev u potpunosti ovisi o neprekinutom dotoku zaliha sa Zapada. Ako Putin prepozna ovu ranjivost, mogao bi ponovno okupiti svoje snage u Bjelorusiji, ali ovaj put potpuno zaobići Kijev i udariti prema zapadnim granicama Ukrajine. Najveća opasnost za Ukrajinu bio bi ruski prodor preko Lutska do Lavova, s krajnjim ciljem prekidanja gotovo svih opskrbnih ruta sa Zapada. U trenutku kada bi ukrajinski generali shvatili da Rusija udara na sam zapad Ukrajine, bilo bi im gotovo nemoguće premjestiti svoje trupe na vrijeme".

U tom slučaju, s presječenim rutama iz smjera Poljske, praktički ne bi bilo načina da Ukrajina održi svoje ratne napore dulje od nekoliko mjeseci. Jedina druga ruta koju bi Zapad mogao koristiti za dopremanje ratnog materijala bila bi preko Karpata duž slovačke i rumunjske granice - ali to je izuzetno teška i limitirana opskrbna ruta. Ukrajinske snage u Donbasu uskoro bi ostale bez topničkog streljiva i raketa za svoje HIMARS sustave, ali i bez dotoka novih oklopnih vozila.

Ukrajina mora biti spremna suočiti se s neprijateljem koji uči na greškama i koji bi se mogao pokazati jači i spretniji u sljedećim bitkama. Unatoč svoj sadašnjoj euforiji na Zapadu zbog nedavnog ukrajinskog uspjeha, Ukrajina se još uvijek suočava s neprijateljem s nizom strateških prednosti - zaključuje Daniel L. Davis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:23