VJEROVALI ILI NE

Prvi svjetski rat službeno završava ove nedjelje, 96 godina nakon početka

Jedan od najvećih ratova u povijesti čovječanstva, Prvi svjetski rat, službeno će završiti ove nedjelje, 3. listopada, gotovo 96 godine nakon prvog ispaljenog metka. Naime, Njemačka će tada isplatiti posljednju ratu ratne odštete koju su joj sile Antante nametnule nakon poraza.

Posljednja uplata od 59,5 milijuna funti, otpisat će dug koji je stajao kao cijena jednog svjetskog rata, ali i položio temelje za drugi.

Njemačka je bila prisiljena plaćati reparaciju prema Mirovnom sporazumu iz Versaillesa 1919. godine kao kompenzaciju za ratom uništenu Belgiju i Francusku te kao pokriće troškova vođenja rata za Antantu. U Prvom je svjetskom ratu poginulo gotovo deset milijuna vojnika.

Početna suma reparacija u 1919. godini bila je 226 milijardi Reichsmaraka, no kasnije je smanjena na 132 milijarde, tada oko 22 milijarde funti. Dug bi vjerojatno bio puno ranije pokriven da ga je Hitler tijekom svoje vladavine nastavio plaćati.

- U nedjelju na naplatu stiže posljednja rata duga čime će Prvi svjetski rat, barem financijski gledajući, napokon završiti za Njemačku - navodi Bild, najveće njemačke novine.

Većina novca ići će privatnim osobama, mirovinskim fondovima te korporacijama koje u vlasništvu imaju zadružnice prema Versajskom ugovoru, u kojem je Njemačka bila prisliljena potpisati 'ratnu krivnju'.

Francuska, koja je u ratu najviše stradala, najviše je i pritiskala da se Njemačkoj da najteža fiskalna kazna. Svega 21 godinu kasnije Njemačka je u Drugom svjetskom ratu natjerala Francusku na kapitulaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36