SIMBOLIČNO

Prvi put u povijesti Ukrajina je proslavila Božić na novi datum, u Rusiji nisu nimalo sretni

Ukrajinska pravoslavna crkva službeno je promijenila datum slavlja, odstupajući od ruske tradicije slavljenja 7. siječnja prema Julijanskom kalendaru

Žene u tradicionalnoj ukrajinskoj odjeći za Božić

 Sergei Supinsky/Afp

Po prvi put u povijesti ukrajinski pravoslavni vjernici, obilježili su Božić, 25. prosinca, po gregorijanskom kalendaru, a ne kao do sada, 7. siječnja, kako to i dalje rade samo Ruska i Srpska pravoslavna crkva. Ukrajinska pravoslavna crkva, dobila je autokefalnost još 2019. godine, od carigradskog patrijarha Bartolomeja, kada se veći dio tadašnje Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata odvojila i prestao biti dijelom Ruske crkve te su time potvrdili vlastitu vjersku i crkvenu samostalnost.

Bio je to veliki "raskol", a Ukrajinci su konačno dobili vlastitu nacionalnu Crkvu, koja nije vezanu uz RPC. Doduše, moskovska patrijaršija još ima utjecaja u Ukrajini te će njeni vjernici slaviti Božić i dalje po julijanskom kalendaru, dakle 7. siječnja. Ukrajinska crkva je u rujnu 2023. donijela odluku o prelasku s julijanskog na gregorijanski kalendar. Jedan od razloga zašto se Ukrajinska pravoslavna crkva kijevskog patrijarhata odlučila na "premijeru datuma" je ta da je to inače trend i kod pravoslavnih crkava, pa su tako grčka, rumunjska i bugarska već prije prešle ne gregorijanski kalendar, a sada i UPC, ali da se odmaknu od nametnute "ruske tradicije".

Posjetimo da je carska Rusija koristila julijanski kalendar sve do svog "pada" te su boljševici, nakon dolaska na vlast, u veljači 1918. godine prešli na gregorijanski kalendar, ali je RPC i dalje ostala na "starom kalendaru", pa u Rusiji osim Božića 7. siječnja, obilježavaju i tzv. "staru novu godinu 13. siječnja".

Ukrajinci su, bez ikakvog "otpora" prihvatili ovu promjenu, a većina vjernika smatra ju ispravnom jer najveći broj kršćana, bez obzira na pripadnost - katoličkoj, pravoslavnoj ili protestantskoj zajednici - slavi Božić 25. prosinca te je Epifanija (Dumenko), čelnik Ukrajinske pravoslavne crkve kijevskog patrijarhata, održao središnju polnoćku u hramu svetog Mihaila u Kijevu pred mnoštvom vjernika, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena čestitali su svim vjernicima Božić "prema novom računanju".

No, mitropolit Onufrij (Berezovski), KP moskovskog patrijarhata, napao je tu promjenu i pozivao svoje vjernike da ostanu postojani, a podsjetimo da ni RPC ni UPC moskovskog patrijarhata ne priznaju autokefalnost UKP-a, te su prekinuli odnose s carigradskom patrijaršijom, a osim Srpske i Gruzijske pravoslavne crkve, ostale europske pravoslavne Crkve priznale su osamostaljenje UKP KP. No, Rusija je, upravo, na Badnjak i Božić, napala Kijev raketama i bespilotnim letjelicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:43