PROMJENE

Prvi put saudijske vojnikinje tijekom hadža nadziru sveta mjesta islama

Od travnja deseci saudijskih vojnikinja dio su sigurnosne službe zadužene za nadzor hodočasnika
 -/AFP

Nadahnuta karijerom pokojnog oca, Mona je odlučila pridružiti se vojsci i u sastavu je prve skupine saudijskih vojnikinja zaduženih za održavanje reda oko svetih mjesta islama tijekom godišnjeg hadža.

Od travnja deseci saudijskih vojnikinja dio su sigurnosne službe zadužene za nadzor hodočasnika koji pohode sveta mjesta Meku i Medinu.

U vojnoj uniformi kaki boje i s crnom beretkom koju nosi preko vela kojim pokriva kosu, Mona je raspoređena u postrojbu za nadzor Velike džamije u Meki.

"Krenula sam koracima pokojnog oca kako bih završila njegovo putovanje, stojeći ovdje u Velikoj džamiji u Meki, najsvetijem mjestu islama. Služiti vjernicima je vrlo plemenita i časna zadaća", rekla je Mona koja je odbila navesti svoje prezime.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman nastoji provesti društvene i gospodarske promjene i u sklopu plana za modernizaciju konzervativnog kraljevstva želi privući strana ulaganja kako bi diverzificirao gospodarstvo utemeljeno na nafti.

MBS je u provedbi plana nazvanog Vizija 2030., ukinuo ženama zabranu za upravljanje motornim vozilima, zabranu putovanja bez dozvole muških članova obitelji i omogućio im više prava u obiteljskim pitanjima.

Međutim, reformu prati i gušenje pobune, ponajprije ušutkavanje boraca za ženska prava.

Zbog pandemije covida-19 Saudijska Arabija ograničila je hadž pa u njemu mogu sudjelovati samo saudijski državljani i vjernici koji imaju prebivalište u toj zemlji čime su milijuni muslimana iz svijeta spriječiti obaviti zadaću koja se smatra jednim od pet stupova islama.

Samar, druga vojnikinja raspoređena u Meki i to u blizini svetišta Kabe, objasnila je da je nju obitelj ohrabrila da stupi u vojsku što je i učinila nakon završenog studija psihologije.

"Za nas je to golem uspjeh i najveći ponos je biti djelićem u službi vjere, zemlje i Boga samilosnog", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:54