DOMOVINSKA SIGURNOST

Prvi bilten koji koristi frazu ‘domaći ekstremisti‘: Stvorena je atmosfera prijetnje diljem zemlje

Bijele radikalne skupine se oslanjaju na lažne vijesti i teorije zavjere i spremne su izazivati nasilje i napadati neistomišljenike
Nacionalna garda na Kapitolu
 Roberto Schmidt/AFP

Najveći masovni ubojica u američkoj povijesti je bijelac koji je u Las Vegasu iz nikad potpuno razjašnjenih razloga pucao iz hotela na ljude koji su slušali koncert na otvorenom.

Nakon 11. rujna 2001. godine SAD se potpuno usredotočio na terorizam koji se lažno poziva na islam, pokrenuo je dva rata, u Afganistanu i Iraku (ovaj prvi tek sada pokušava privesti kraju) te krenuo u rat protiv terorizma. Idealna situacija za bijele ekstremističke skupina da rade u miru i pripremaju se ‘svoje vrijeme’.

Koje je došlo 6. siječnja ove godine kada su napali Kongres SAD-a. Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) uredno je i u doba Donalda Trumpa upozoravalo na rastuću prijetnju bijelih ekstremističkih skupina, ali Bijela kuća je tražila da se narativ ublaži i nikako ne koristi termin 'domaći ekstremisti'. S frazom 'domaći teoristi' nisu ni pokušali.

DHS je u srijedu objavio svoj bilten o nacionalnom terorizmu u kojem navodi da je stvorena “atmosfera povećane prijetnje širom SAD” koja će, kako DHS vjeruje, potrajati u tjednima nakon uspješne predsjedničke inauguracije”. Riječ je o prvom takvom biltenu koji se odnosi na nacionalni, domaći terorizam, svi su dosadašnji govorili o prijetnjama iz inozemstva. “Informacije sugeriraju da bi se neki ideološki motivirani nasilni ekstremisti nezadovoljni radom vlade i predsjedničkom tranzicijom, kao i drugim percipiranim nezadovoljstvima potaknutim lažnim narativima, mogli nastaviti mobilizirati da potiču ili čine nasilje”, upozorava DHS.

“Domaće nasilne ekstremiste”, kako ih DHS službeno naziva, potiče nezadovoljstvo restrikcijama uvedenim zbog pandemije, rezultati prošlogodišnjih izbora te rasne i etničke tenzije. “DHS je zabrinut da će ti isti pokretači nasilja djelovati i u prvom dijelu 2021. godine, a neki ekstremisti mogu biti ohrabreni upadom u zgradu američkog Kapitola u Washingtonu, 6. siječnja 2021. godine, kako bi pokrenuli napade na izabrane dužnosnike i vladine objekte”, stoji u biltenu.

Ministarstvo, kojem na čelo još nije došao Alejandro Mayorkas, prvi Hispanoamerikanac kojeg je za to mjesto izabrao predsjednik Joe Biden, smatra da bi cilj napada mogla biti kritična infrastruktura i to sektori električne energije i telekomunikacija te zdravstveni sustav. Povod su objavljene informacije koje zavode na pogrešan put i teorije zavjere primarno o Covidu-19.

“DHS ostaje predan sprečavanju nasilja i prijetnji namijenjenih zastrašivanju ili pritisku na određene populacijske skupine na temelju njihove religije, rase, etničke pripadnosti, identiteta ili političkih stavova.” U nastavku biltena slijede poruke poput “Kako možete pomoći, budite pripravni, informirani”.

The Wall Street Journal navodi da se kao novi datum kad bi se mogli očekivati novi neredi spominje 4. ožujka, datum kad je bila održavana predsjednička inauguracija prije nego što je zakonski prebačena na 20. siječnja. Na mreži teoretičara zavjera QAnon navodi se da bi tog dana Donald Trump opet mogao postati predsjednikom.

Jedan od stručnjaka koji je surađivao na izradi biltena za The New York Times je rekao da je odluku da bude objavljen potaknuo zaključak DHS-a da bi mirna predsjednička inauguracija mogla izazvati lažan osjećaj sigurnosti jer “nastojanje da se izazove nasilje nije nestalo” među ekstremistima koji su bijesni zbog izbornih rezultata.

Elizabeth Neumann, bivša dužnosnica DHS-a zadužena za borbu protiv terorizma u Trumpovoj administraciji - i vrlo kritična prema Trumpu - za WSJ je rekla kako je “bilten trebao biti objavljen krajem prosinca”.

Michael Chertoff, ministar domovinske sigurnosti u doba predsjednika Georgea W. Busha, rekao je da smatra da je motivacija za izdavanja biltena “domaći terorizam koji su izgradili radikalno desni ekstremisti i neonacističke skupine. Moramo biti iskreni i suočiti se s činjenicom da je to pravi rizik”.

Reuters je u međuvremenu objavio da je Enrique Tarrio, lider jedne od aktivnijih ekstremističkih skupina ‘Proud Boys’, bio uhićen 2012. godine te je radio kao doušnik snaga sigurnosti. I pomogao im u brojnim slučajevima ilegalnog kockanja, trgovine drogom i krijumčarenja ljudima. Što samo pokazuje iz kakvog je miljea došao na čelo skupine kojoj je Trump poručio, na jednom od svojih predizbornih skupova, da budu mirni i čekaju. I čekali su do 6. siječnja. Kad ih je potaknuo da krenu u napad na Kongres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:28