TKO JE OLENA ZELENSKA

Prva dama Ukrajine stoji iza slave i uspjeha Zelenskog, a Zapad se divi njenoj ‘modnoj diplomaciji‘

Volodimir Zelenski objavio je da neće napustiti Ukrajinu tijekom ruske invazije, a to je poručila i njegova supruga Olena

Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom

 Presidency Of Ukraine/handout/AFP

Iako se internetom i medijima od samog početka ruske invazije na Ukrajinu pokušavala proširiti priča da je predsjednik Volodimir Zelenski (44) napustio zemlju, sasvim je jasno da nije tako. On se javlja na televiziji, na društvenim mrežama objavljuje selfie-videe s kijevskih ulica, obraća se sunarodnjacima i svijetu, apelira za pomoć, hrabri Ukrajince. A s njim je u Ukrajini ostala i njegova supruga Olena (44). Svi su svjesni da su, poput supruga, i ona i njihova djeca Aleksandra (18) i Kiril (8) ruska meta, no prva dama Ukrajine rekla je da će ostati u Kijevu kako bi nastavila obavljati svoje dužnosti i podržavati supruga u strašnim vremenima.

"Moji dragi ljudi! Ukrajinci! Gledam vas danas i svatko koga sam vidjela na televiziji, na ulicama, na internetu, u vašim objavama i snimkama, svi ste nevjerojatni! Ponosna sam što živimo u istoj zemlji", napisala je još u četvrtak 24. veljače, u jednoj od prvih objava na društvenim mrežama nakon početka invazije. "Danas neću plakati i paničariti. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću uz njih. I uz svojeg supruga. I s vama."

Brak nakon 8 godina veze

Emotivno, ali čvrsto i bez patetike, Olena Zelenski pokazala je odlučnost i energiju zbog koje je zaslužila status omiljene prve dame i jedne od najutjecajnijih žena u Ukrajini.

Prva dama Ukrajine rođena je 1978. godine u mjestu Krivij Rih, baš poput njezina budućeg supruga. Prema nekim izvorima, čak su se kretali u istim krugovima tijekom srednje škole, no tada se nisu poznavali. U rodnom gradu, inače osmom po veličini u zemlji, upisala je studij građevine. Zgodna studentica građevine Olena Kijaško tu je upoznala zgodnog studenta prava Volodimira Zelenskog i planula je ljubav. Iako će oboje uredno završiti studij i diplomirati, niti jedno se neće baviti zanimanjem za koje su se školovali.

Zelenski se počeo baviti stand-upom, a njegova djevojka, kasnije supruga, od početka ga je pratila na njegovim nastupima te s vremenom postala dio njegova produkcijskog tima. Nakon osam godina veze, 2003. godine, Olena i Volodimir odlučili su se vjenčati. Godinu dana kasnije dobili su kćer Aleksandru, a 2013. sina Kirila.

Donijela mu slavu

Početkom 2000-ih s nekoliko bliskih suradnika osnovali su Studio Kvartal 95, koji će postati jedna od najpoznatijih produkcijskih kompanija u Ukrajini koja se bavi zabavnim programima, filmovima i serijama te organizacijom koncerata. Olena je pisala scenarije za zabavne emisije i filmove i u tome je bila jako dobra. Ona, također, potpisuje i scenarij za njegovu emisiju političke satire "Sluga naroda", koja je Volodimiru donijela toliku golemu popularnost i na neki način i pobjedu na izborima.

Iako mu je oduvijek bila podrška, u jednom intervjuu priznala je da nije bila oduševljena idejom o suprugovu političkom angažmanu. Štoviše, otvoreno se protivila njegovoj kandidaturi za predsjednika.

- To je značilo potpunu promjenu životnog smjera - rekla je tada i dodala kako je njezin suprug odluku o kandidaturi neko vrijeme skrivao od nje jer je smatrao da će biti jako zabrinuta.

image

Olena Zelenska

Gints Ivuskans/AFP

Usprkos osobnom stavu, tijekom cijele predizborne kampanje bila je uz njega, a kada je premoćno odnio pobjedu na izborima, kada mu je 73,2 posto Ukrajinaca dalo svoj glas, sve što je radila, stavila je na čekanje te postala njegova konzultantica za imidž.

Jako se angažirala i kao prva dama, svesrdno prihvativši mogućnost da ostvari neke svoje zamisli za poboljšanje društva i socijalne inicijative. Posvetila se reformi prehrane, posebice u školama, suradnji s UNICEF-om na programima namijenjenima najranjivijim članovima društva. Imala je golemu ulogu u razvoju nacionalne strategije ravnopravnosti spolova i nenasilja. Potaknula je pristupanje Ukrajine Biarritz partnerstvu, planu G7 za ravnopravnost spolova. Angažirala se i u inicijativama za razvoj ženskog poduzetništva.

Također, intenzivno se uključila u inicijative Ministarstva kulture, u projekt koji potiče promicanje ukrajinskog jezika na globalnoj sceni - predstavila je 11 audiovodiča na ukrajinskom za neke od najpoznatijih muzeja u Azerbajdžanu, Austriji, Latviji, Crnoj Gori, Turskoj, Litvi... Snimila je vodiče i za muzeje Mount Vernon i Fine Arts Museums of San Francisco u SAD-u.

Diplomatski utjecaj

Kada pišu o Oleni Zelenski, zapadni mediji uz njezin snažan diplomatski utjecaj redovito spominju i njezinu "modnu diplomaciju" i status jedne od najbolje odjevenih prvih dama u svijetu. Poznata je po elegantnim crno-bijelim kombinacijama i plavoj valovitoj kosi. U intervjuu za magazin Diplomatic Courier, prije dvije godine, ona je, govoreći o "modnoj diplomaciji", rekla da je to način promocije ukrajinskih dizajnera i modne industrije u svijetu.

- Predsjednik i ja uvijek želimo predstavljati Ukrajinu na pozitivan i snažan način. To je odraz naših akcija i vrijednosti - rekla je tada.

Prošle godine Olena Zelenski organizirala je u Kijevu "Summit prvih dama i gospode". Na njemu je, uz prve dame iz brojnih svjetskih zemalja, putem videopoziva sudjelovala i hrvatska prva dama Sanja Musić Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:12