IZVANREDNO STANJE

Prosvjednici ne odustaju, stanari centra Ottawe na rubu živaca: ‘Dosta nam je, postali smo taoci!‘

Prosvjednici okupljeni u ‘Konvoj slobode‘ već punih 12 dana blokiraju kanadsku prijestolnicu stotinama kamiona

Kamiondžije u centru grada

 Dave Chan/AFP

Prosvjednici okupljeni u 'Konvoj slobode' već punih 12 dana blokiraju kanadsku prijestolnicu stotinama kamiona, a organizatori su pozvali sve političke čelnike, osim premijera Justina Trudeaua, na razgovor kako bi se pronašlo 'mirno rješenje' krize.

U utorak je policija u Ottawi izvijestila da su 23 osobe uhićene u 'nezakonitim demonstracijama'.

Zamjenik načelnika policije u Ottawi Steve Bell rekao je novinarima da je policija imobilizirala mnoga teretna vozila koja su sudjelovala u blokadi. Također su zaplijenili tisuće litara goriva. Bell je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se u više od stotinu kamiona, od ukupno 418, nalaze djeca. Policija brine za njihovu dobrobit s obzirom na niske temperature, rizik od trovanja ugljičnim monoksidom i ograničen pristup sanitarnim čvorovima.

Pokrenuto je čak 80 policijskih istraga vezano za prosvjede, a uglavnom je riječ o kaznenom djelu zločina iz mržnje i oštećivanja imovine. Jedan je policajac navodno napadnut dok je pokušavao zaplijeniti gorivo iz prosvjednog kamiona.

- Naša poruka prosvjednicima ostaje ista: Nemojte dolaziti! Ako to učinite, bit će posljedica, rekao je Bell.

image

Prosvjedi u Ottawi

Dave Chan/AFP
image

Prosvjedi u Torontu

Cole Burston/AFP
image

Prosvjedi u Ottawi

Olga Samotoy/AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau pojavio se u javnosti u ponedjeljak prvi puta u više od tjedan dana, nakon što je bio zaražen covidom-19, te je poručio da prosvjedi moraju prestati.

- Pojedinci pokušavaju zaustaviti naše gospodarstvo, našu demokraciju i dnevni život građana. To mora prestati, kazao je na izvanrednoj sjednici Donjeg doma kanadskog parlamenta u utorak. Trudeau će u utorak odgovarati na pitanja parlamentaraca.

- Svim Kanađanima je dosta pandemije, umorni su od nošenja maski i poštivanja epidemioloških mjera. Imamo visoku procijepljenost u Kanadi, molim vas da poslušate što govori znanost, poručio je.

Samo oko 15% kanadskim kamiondžija nije cijepljeno, a velika većina populacije podržava javnozdravstvene mjere protiv covida. 'Konvoj slobode' privukao je međutim široku potporu marginalnih antivladinih skupina.

Ministar za javnu sigurnost Marco Mendicino izjavio je da se stanovnici Ottawe osjećaju kao taoci u vlastitim domovima, nakon višednevnog prometnog kolapsa i uznemiravanja te glasnog i upornog trubljenja sirenama. Prosvjednici su svojim vozilima i šatorima paralizirali centar grada.

image

Premijer Justin Trudeau

Dave Chan/AFP

- Iako svi vjeruju u slobodu govora, ovaj prosvjed prešao je granicu prihvatljivog ponašanja prema svojim sugrađanima puno, puno puta, rekao je.

Marika Morris, koja živi u centru, kaže da im je dosta svega.

- Prekipjelo nam je. Nemaju pravo držati nas taocima, rekla je.

Nekoliko istaknutih članova oporbenih konzervativaca izrazilo je potporu prosvjedima, a u utorak je član Trudeauove stranke rekao da je zabrinutost prosvjednika 'legitimna' te da je vlada pogriješila u postupanju s njima.

Ministar za izvanredne slučajeve Bill Blair, ali i bivši načelnik policijske službe u Torontu, rekao je da savezni, pokrajinski i općinski čelnici rade zajedno na koordinaciji odgovora.

- Ovaj prosvjed trebalo je odavno privesti kraju.

U ponedjeljak je sudac u pokrajini Ontario odobrio zabranu trubljenja na 10 dana, na zahtjev lokalnog stanovništva. No glasne trube mogle su se čuti i nakon izricanja zabrane, uključujući i trubljenje iz velikih kamiona koji se nalaze ispred parlamenta.

Glasnogovornik prosvjednika Tom Marazzo rekao je u ponedjeljak da su prosvjednici htjeli krenuti kućama, ali da ne žele otići dok posao ne bude obavljen.

image

Prosvjedi u Torontu

Cole Burston/AFP

Prosvjedi protiv obveznog cijepljenja proširili su se izvan Ottawe. Iako je početna motivacija kamiondžija bila prošlogodišnja najava da će se vozači morati u potpunosti cijepiti ako žele prelaziti američko-kanadsku granicu, prošireni su zahtjevom za ukidanjem obveze cijepljenja pa čak i za ostavkom Trudeauove vlade.

- Ispričavam se ako vrijeđam tog lika (Trudeaua), ali iskreno, po mojoj procjeni, on ima um kalibra .22 u svijetu .357. Želimo sjesti za pregovarački stol s nekim kome je doista stalo do Kanade, rekao je programer i bivši kanadski vojnik.

Najprometniji granični prijelaz između SAD-a i Kanade ostao je zatvoren u utorak, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste u ponedjeljak, prosvjedujući protiv vladine odluke o obvezi cijepljenja za vozače koji prelaze granicu. Kanada izvozi 75 posto svojih dobara u SAD, a mostom uobičajeno prolazi oko 8 tisuća kamiona dnevno.

U međuvremenu su dvije kanadske pokrajine, Alberta i Saskatchewan, najavile ublažavanje covid restrikcija, pri čemu potonja od 14. veljače ukida obvezu predočavanja potvrde o cijepljenju za odlazak na posao ili ulazak u restorane i kafiće.

image

Most Ambassador, najprometniji granični prijelaz

Geoff Robins/AFP
image

Most Ambassador, najprometniji granični prijelaz

Geoff Robins/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:44