NOVI SUKOBI

Proruski separatisti ubili četiri ukrajinska vojnika: ‘Prva raketa ga je spalila, a druga dokrajčila‘

Oružani sukobi traju od 2014. godine, kad je Moskva pripojila polutokok Krim
Ukrajinski vojnici u rovovima govore o pucnjavi kojoj nema kraja
 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia

Ukrajinska je vojska na svojoj službenoj stranici na Facebooku objavila kako je u sukobima s proruskim separatistima poginuo još jedan ukrajinski vojnik. To je, prema njihovim informacijama, četvrti poginuli vojnik u tri dana intenzivne pucnjave s obje strane.

Situacija u naselju Verkhnotoretske u oblasti Donjeck na istoku Ukrajine ostala je vrlo napeta nakon što je poginuo posljednji u nizu vojnika. Ukrajinski suborci ostali su zatečeni nakon što su separatisti otvorili vatru na njihovog kolegu Artura Goluba, koji je prevozio hranu dalje od fronte.

"Vozio se s jednog od naših punktova i s velike ga je udaljenosti pogodila protutenkovska raketa. Prva ga je spalila, a druga ispaljena raketa ga je dokrajčila. S dvije naciljane protutenkovske rakete nije imao nikakvu šansu za preživljavanje", objasnio je marinac Oleksandr, čisteći svoje oružje u rovu.

Borbe su se dodatno pojačale nakon što su Rusi u travnju oko 150 tisuća vojnika poslali u blizinu granice s Ukrajinom, pod izlikom vojnih vježbi.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, koja neprestano prati sukob, u svom je posljednjem izvještaju javila kako je proteklog vikenda bilo čak 400 kršenja prekida vatre, za razliku od njih 210 vikend ranije.

Prema službenim podacima, do sada je poginulo 54 ukrajinskih vojnika, za razliku od ukupno pedesetero njih u cijeloj 2020. godini. Proruski separatisti govore o trideset žrtava na svojoj strani.

U sukobu koji traje od 2014. godine poginulo je do sada oko trinaest tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:51