VRIJE NA KAVKAZU

Proruska vlada: Ukrajinski zavjerenici pripremaju nasilno srušiti našu vlast. Znamo tko ih predvodi!

Bivši predsjednik Gruzije i zamjenik šefa ukrajinske vojne protuobavještajne službe navodno planiraju ‘destabilizaciju s ciljem nasilnog rušenja vlade‘

Nedavna proslava Dana neovisnosti u Tbilisiju

 Vano Shlamov/Afp

Gruzijska nacionalna sigurnosna agencija optužila je ukrajinske dužnosnike da planiraju svrgnuti prorusku gruzijsku vladu, nekoliko tjedana prije dugoočekivane presude o zahtjevu zemlje za pridruživanje Europskoj uniji.

Služba državne sigurnosti Gruzije (SSG) tvrdi da "zavjerenici pripremaju srušiti državu" zato što su uvjereni da će Bruxelles u listopadu izdati negativno mišljenje o njezinoj kandidaturi za članstvo u EU.

SSG je, bez pružanja ikakvih dokaza koji bi poduprli njegove tvrdnje, kao zavjerenike imenovao niz visokih oporbenih političara povezanih sa zatvorenim bivšim predsjednikom Miheilom Saakašvilijem te zamjenika šefa ukrajinske vojne protuobavještajne službe.

Giorgi Lortkipanidze, zamjenik šefa ukrajinske vojne protuobavještajne službe, koji je nekad bio zamjenik gruzijskog ministra unutarnjih poslova, navodno planira "destabilizaciju s ciljem nasilnog rušenja vlade".

Urotnicima su proglašeni i Miheil Baturin, Saakašvilijev tjelohranitelj i Mamuk Mamulašvili, zapovjednik gruzijske legije koja se bori uz ukrajinske trupe. Njih se dvojica navodno obučavaju za izvođenje puča u blizini ukrajinske granice s Poljskom.

image

Nedavna proslava Dana neovisnosti u Tbilisiju

Vano Shlamov/Afp

Prema navodima SSG-a, dragovoljci iz gruzijske legije koji se trenutačno bore protiv Rusije u Ukrajini mogli bi u Gruziji orkestrirati svojevrsni "Euromajdan", revoluciju koja je 2014. Ukrajinu postavila na put europskih integracija.

"Ove optužbe za državni udar apsurdni su pokušaj [vladajuće] stranke Gruzijski san da stvori preduvjete potrebne za dopuštanje daljnjih uhićenja i maltretiranja političkih protivnika uoči izbora iduće godine", rekao je za Politico oporbeni gruzijski političar David Kezerašvili.

"Odluka da se ključni dužnosnici u vojsci predsjednika Zelenskog imenuju vođama državnog udara nedvojbeno će produbiti rascjep koji već postoji između dviju vlada i potvrditi široko rasprostranjene sumnje da se sadašnja gruzijska vlada brzo vraća u ruke Kremlja", dodao je Kezerašvili.

U gruzijski Ustav ugrađena je ambicija da se zemlja pridruži EU i NATO-u. No, zbog zabrinutosti da populistička stranka Gruzijski san nazaduje u pogledu ljudskih prava i građanskih sloboda, Bruxelles je prošle godine kandidacijski status, umjesto Gruziji, odlučio dodijeliti Ukrajini i Moldaviji. EU je sastavila popis od 12 ključnih reformi koje bi Gruzija morala poduzeti kako bi dobila status kandidata za članstvo u Uniji.

Ranije ovog mjeseca, tijekom posjeta Tbilisiju, šef diplomacije EU Josep Borrell rekao je da Gruzija mora poduzeti dodatni napor na europskom putu. "Ostalo je malo vremena do donošenja važnih odluka za budućnost Gruzije, zato snažno potičemo gruzijske vlasti da iskoriste ovu priliku", rekao je Borrell.

Izvješće europskog Vijeća za vanjske poslove pokazuje da je Bidzina Ivanišvili, oligarh i bivši premijer čije procijenjeno neto bogatstvo čini gotovo polovicu BDP-a zemlje, u velikoj mjeri odgovoran za okretanje Gruzije prema Kremlju od početka rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:49