KAO DA SU NA BALKANU

PROMAŠENI PROJEKT OD 270 MILIJUNA EURA Svih 140 radnika uredno prima plaću, a nemaju najavljen nijedan let!

Mi imamo ovdje puno toga za raditi. Moramo kositi travu, čistiti snijeg s piste... - izjavila je direktorica
 AFP

Prije šest mjeseci u njemačkom gradu Kasselu otvoren regionalni aerodrom, sa skoro 140 zaposlenih koji redovno obavljaju svoj posao, bez obzira što u redu letenja za ovu zimu nije predviđen ni jedan let.

To ne znači da se na aerodromu ne radi baš ništa: u trenutku kad su ih posjetili novinari Spiegela Online, pilot malog aviona vježbao je polijetanje i slijetanje a dva privatna ruska aviona čekala su svoje putnike.

U izgradnju aerodroma investirano je 270 milijuna eura, no od listopada nemaju ni jedan regularan let, ako se ne računaju polaznici lokalne avio-škole i par privatnih zrakoplova poput ovih ruskih.

Posljednji veliki let imali su kad je njemačka vlada iznajmila avion Air Berlina za prijevoz izbjeglica iz Sirije, a nastavak komercijalnih letova planiraju za proljeće. Direktorica sablasne zračne luke Maria Anna Muller procjenjuje da će gubici do kraja godine dosegnuti 6,6 milijuna eura.

Novinare je zanimalo kako zaposlenici podnose takvu situaciju. "Mi imamo ovdje puno toga za raditi", izjavila je direktorica Muller. Moraju kositi travu, čistiti snijeg s piste…

Po zakonu, aerodrom je dužan biti spreman za slijetanje i polijetanje čitav dan. Direktorica je uvjerena da im samo trebaju dati malo vremena, pa će biznis već krenuti.

Na izgradnji aerodroma u Kasselu inzistiralo je nekoliko političara, iako su mnogi upozoravali da je besmisleno graditi novi aerodrom na području koje ima lak pristup velikim aerodromima poput onoga u Frankfurtu.

Aerodromski šef sigurnosti Lars Erst požalio se novinarima da nije uvijek lako raditi na takvom mjestu, zato što mu se prijatelji često rugaju zbog takvog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 19:33