KRIPTO SIROTANOVIĆ

Programer zabunom bacio stari laptop s 8.000 bitcoina, želi poslati robo-pse da ruju po otpadu: ‘Tamo je 150 mil. funti!‘

Gradsko vijeće Newporta, zbog ekoloških pitanja, ne želi Britancu dozvoliti pristup odlagalištu

Odlagalište otpada, ilustracija

 Peter Menzel/Sciencephoto/Profimedia/Peter Menzel/Sciencephoto/Profimedia

Prije devet godina Britanac James Howells bacio je hardver sa starog prijenosnog računala, no zaboravio je da taj hardver sadržava i 8000 bitcoina, vrijednih otprilike 150 milijuna funti. Računalni inženjer sad planira iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi pretražio tisuće tona otpada sa smetlišta u velškom gradu Newportu, gdje vjeruje da se hardver nalazi, piše Guardian.

Gradsko vijeće Newporta u nekoliko navrata odbilo je zahtjeve 37-godišnjaka da pretraži smetlište zbog zabrinutosti za okoliš. No, Howells ne odustaje. Potpomognut hedge fondovima, osmislio je visokotehnološku shemu vrijednu 10 milijuna funti kako bi povratio izgubljeno bogatstvo.

Howells je zamislio da mehanička ruka, kojom upravlja umjetna inteligencija, filtrira smeće, prije nego što se ono ručno pokupi u postrojenju u blizini odlagališta.

Prema planovima, angažirat će niz stručnjaka za zaštitu okoliša, a dok potraga traje, zaposlit će pse robote kao osiguranje da nitko drugi ne pokuša ukrasti vrijedni tvrdi disk.

- Iskapanje odlagališta je golema operacija sama po sebi. No, sredstva su već osigurana. Doveli smo stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Ta se tehnologija lako može upotrijebiti za traženje hardvera. Imamo i tim za zaštitu okoliša. Da zaključim, imamo odličan tim raznovrsnih stručnjaka, s različitim stručnim znanjima, koji su sposobni izvršiti ovaj zadatak na vrlo visokoj razini - kazao je Howells.

Howells vjeruje da će potraga trajati oko devet do 12 mjeseci, međutim, čak i ako dobije dopuštenje od vijeća, nema jamstva da će lov biti uspješan ili da će se bitcoini koje je rudario prije svih tih godina moći povratiti s tvrdog diska.

Ali u slučaju da plan uspije, obećao je iskoristiti novac za pomoć zajednici u Newportu i uložiti u brojne projekte, kao što je primjerice postrojenje za rudarenje kriptovaluta koje bi bilo u vlasništvu Newporta.

- Jedna od stvari koje bismo željeli učiniti na mjestu odlagališta otpada nakon što ga očistimo jest postavljanje postrojenja za proizvodnju obnovljive energije. Razmišljamo o nekoliko vjetroturbina. Željeli bismo postaviti i postrojenje za rudarenje kriptovaluta koje će biti u vlasništvu zajednice - objasnio je.

Međutim, glavni problem koji Howells još uvijek mora prevladati je dobivanje dopuštenja od gradskog vijeća, koje se uopće ne želi više sastati s njime.

- Imamo zakonske dužnosti oko upravljanja odlagališta koje moramo poštovati. Prijedlozi gospodina Howellsa predstavljaju značajan ekološki rizik koji ne možemo prihvatiti i štoviše, zakon nam ne dopušta ih da ih uopće razmotrimo - neumoljiv je glasnogovornik gradskog vijeća Newporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25