ŽIVOPISNA CEREMONIJA

Prognani emir vratio se u najmnogoljudniju afričku državu, ispljuvao one koji su ga otjerali pa započeo novi kaos

Tradicionalni vođe u Nigeriji imaju malo ustavnih ovlasti, ali su ipak vrlo utjecajni jer se smatraju čuvarima vjere i tradicije

Muhammadu Sanusi 

 Aminu Abubakar/afp/profimedia/Aminu Abubakar/afp/profimedia

Utjecajni nigerijski emir od Kanoa se tijekom živopisne ceremonije svog ponovnog ustoličenja obratio onima koji su ga smijenili prije četiri godine i rekao kako nisu ni vrijedni spomena.

Muhammad Sanusi II je 2020. smijenjen iz svoje uloge tradicionalnog muslimanskog vođe u sjevernoj državi Kano jer je pokazao ‘nepokornost‘ tamošnjim vlastima.

Njegovi pristaše vjeruju da su ga izbacili jer se protivio reizboru tadašnjeg guvernera Kanoa.

Sanusija, inače bivšeg šefa središnje banke, ponovno je imenovao sadašnji guverner Abba Kabir Yusuf, a svečanost je održana u petak u vladinoj zgradi države Kano.

Tijekom svoje kampanje za guvernera 2023., Yusuf je obećao vratiti Sanusija za emira.

Rekao je da su njegovim svrgavanjem vlasti prekršile Kanoovu stoljetnu tradiciju emirske vladavine.

Tradicionalni vođe u Nigeriji imaju malo ustavnih ovlasti, ali mogu izvršiti značajan utjecaj budući da se smatraju čuvarima i vjere i tradicije.

Na ceremoniji u petak, Sanusi je izrazio svoju zahvalnost guverneru države, državnim zakonodavcima i ljudima Kanoa u cjelini.

O onima koji su ga smijenili 2020., Sanusi je rekao: ‘Oni koji su to učinili nisu dostojni da govorim o tome što su učinili.‘

No samo nekoliko sati prije događaja, nije bilo sigurno da će se ceremonija ponovnog Sanusijevog ustoličenja uopće održati.

Naime, Savezni visoki sud izdao je u zadnji čas nalog kojim se državna vlada sprečava da ukine svih pet emirata stvorenih za vrijeme uprave bivšeg guvernera Abdullahija Gandujea i vraćanju u sustav u kojem je samo jedan emir vladao Kanoom.

Presuda je bila odgovor na zahtjev Aminu Babba Dana Agundua, dužnosnika emirata Kano koji se protivio povratku na stari sustav.

Međutim, Yusuf je rekao da ne priznaje presudu.

Referirajući se na izvješća da je sudac Visokog suda bio smješten u SAD-u, Yusuf je na ceremoniji rekao: ‘Zamislite da nam sudac u Americi naredi da zaustavimo krunidbu emira od Kanoa, Sanusija. Naši zakoni su na snazi i neće se promijeniti.‘

Sanusi postao je 14. emir od Kanoa 2014. nakon smrti Ado Bayera.

Od 2017. nadalje imao je zamrznute odnose s tadašnjim guvernerom Gandujeom.

Smijenjen je 2020., a vlast ga je optužila za ‘potpuno nepoštivanje‘ lokalnih institucija.

Vlada je potom stvorila pet novih emirata u državi i imenovala Alhaji Aminu Ado Bayera za novog emira u Kanou.

U četvrtak, dan prije nego što se g. Sanusi vratio na prijestolje, Dom skupštine države Kano ukinuo je pet bivših emirata.

Istog dana, guverner Yusuf potpisao je zakon i dao emirima ukinutih emirata 48 sati da napuste svoje palače.

Reakcije stanovnika su bile različite.

Stanovnik Idris SR Dawanau rekao je: ‘Iznimno sam sretan zbog današnjeg vraćanja Sanusija na posao. Želim mu sve najbolje i nadam se da će nastaviti davati pozitivan doprinos kao i uvijek.‘

Ali njegov kolega Lawal Najeef kritizirao je potez: ‘Po mom mišljenju, bilo bi bolje ostaviti sve emire na mjestu jer to olakšava stvari. Na primjer, ako imate emira u blizini, ljudi se mogu obratiti njemu sa svojim problemima, a da ne moraju putovati daleko.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:16