POTPUNI RASPAD SISTEMA

Procurile šokantne poruke američkog generala Britancima: ‘Vi ste šuplja sila! Nemate oružja, vojnika ni streljiva!‘

Sa samo 76.000 pripadnika, britanska vojska je upola manja od one 1990. i najmanja je od vremena Napoleona

Rishi Sunak u posjetu britanskim trupama

 Simon Walker/Avalon/Profimedia/Simon Walker/avalon/profimedia

Visoki general američke vojske rekao je ministru obrane Benu Wallaceu da se britanska vojska više ne smatra borbenom silom najviše razine, otkrili su izvori. Poručili su da je ovaj pad uzrokovan smanjenim ulaganjima posljednjih desetljeća zbog uštede te da hitno treba popraviti postojeće stanje radi situacije u Ukrajini, prenosi Sky News.

Izvori su rekli da Rishi Sunak riskira neuspjeh svojom ulogom "ratnog premijera" ako ne poduzme hitne mjere s obzirom na rastuću prijetnju koju predstavlja Rusija. Mjere bi trebale uključivati povećanje proračuna za obranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana kojim se veličina vojske smanjuje i ublažavanje mirnodopskih pravila nabave koja ometaju mogućnost Ujedinjenog Kraljevstva da brzo kupi oružje i streljivo.

- Budućnost će pokazati vjeruje li vlada da je njezina primarna dužnost obrana kraljevstva ili je to samo slogan, što će najbolje pokazati kroz svoje odluke u nadolazećim tjednima, rekao je izvor.

TEŠKO STANJE

Situacija s kojom se vojska, Kraljevska mornarica i Kraljevsko zrakoplovstvo suočava nije nimalo jednostavna, vjeruje se da:

  • bi oružane snage ostale bez streljiva za nekoliko dana da ih se pozove u borbu
  • UK nema sposobnost obraniti svoj zračni prostor od raketnih napada i napada bespilotnih letjelica koje podnosi Ukrajina
  • treba 5-10 godina da vojska bude spremna postaviti ratnu diviziju od 25-30 tisuća vojnika potpomognutih tenkovima, topništvom i helikopterima
  • 30 posto snaga u visokoj pripravnosti su rezervisti koji se ne mogu mobilizirati unutar rokova NATO-a
  • većina vojne flote oklopnih vozila izgrađena je prije 30 do 60 godina

Europske sile poput Francuske i Njemačke najavile su značajno povećanje potrošnje za obranu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Putin u ratu sa Zapadom

Europska unija rekla je da je Putin sad u ratu sa Zapadom i NATO-om, no kancelarka Ujedinjenog Kraljevstva koja je postala premijerka samo želi da problem "nestane", tvrdi drugi izvor.

Sunak tek treba ponuditi neko smisleno obećanje da će proširiti svoju obrambenu blagajnu, 7. ožujka trebao bi biti objavljen proljetni proračun koji će pokazati ima li novca za vojsku. Postoje planovi za modernizaciju usluge s borbenim vozilima, projektilima i moderniziranim tenkovima koji su osmišljeni prije nego je počeo rat u Ukrajini, ali je vremenski raspon za isporuku prekratak u vremenima povećanog rizika.

General prvi stupanj vojne snage zemlje ujedno smatra i najvišom razinom. U tu skupinu ubraja Sjedinjene Države, Rusiju, Kinu i Francusua, a to je ujedno i status koji želi i Velika Britanija. Drugi stupanj opisuje kao srednje sile s manje borbenih sposobnosti poput Italije ili Njemačke.

- Ujedinjeno Kraljevstvo nema prvu razinu, jedva da se to može nazvati i drugom razinom. Sve dok ne zeznu nabavu, na dobrom su putu da budu moderna vojska, rekao je izvor.

Obrambena kriza

Kriza obrane stvarala se generacijama nakon smanjenja veličine oružanih snaga od kraja Hladnog rata da bi se uštedio novac za mirnodopske prioritete. Dodatni otežavajući čimbenik je kronični neuspjeh Ministarstva obrane i vojske tijekom proteklih 20 godina u nabavi neke od najpotrebnije opreme, poput oklopnih vozila i novih komunikacijskih sustava.

Osim toga, opskrba Ukrajine preostalim vojnim zalihama oružja i streljiva povećala je pritisak. Ujedinjeno Kraljevstvo igra ključnu ulogu u potpori Kijevu s premijerom koji je prvi čelnik koji je obećao slanje zapadnih tenkova, a njegov potez slijedile su Njemačka i SAD.

- Imamo mogućnost ubrzati napore i osigurati trajni mir Ukrajincima. Nastavimo tako, napisao je Sunak prošle srijede na Twitteru.

Ipak, Sunak u svom prvom političkom govoru kao premijer nije naveo popravljanje nedostataka u svojim oružanim snagama, čak i dok rat bijesni u Europi. - Premijerov ratni pristup trenutačno je smanjivanje vojske, dodatno prošupljivanje poklanjanjem opreme Ukrajini i bez planova za zamjenu oružja pet do sedam godina, naveo je izvor.

2020. godine Boris Johnson povećao je potrošnju za obranu za 16 milijardi funti – što je najveće povećanje od Hladnog rata, ali nedovoljno da pokrije praznine. Od tada, rastuća inflacija, devizni tečajevi i potreba za ubrzavanjem planova modernizacije vojske značit će više rezova, rekli su izvori.

Šuplja sila

Kronična erozija stvorila je ono što obrambeni izvori opisuju "šupljom silom", s nedostatkom osoblja, nedovoljno novca za obuku i naoružavanje onih koji se još školuju, zastarjelim oružjem i iscrpljenim zalihama streljiva i rezervnih dijelova. To je već dugo zabrinjavajuće, a invazija Ukrajine stvorila je dodatni osjećaj hitnosti.

- Novac potreban za popravak obrane mali je u usporedbi s drugim područjima potrošnje kao što su zdravstvo ili socijalna skrb. Dakle, ovo je stvar izbora vlade, a ne dostupnosti, rekao je bivši zapovjednik Sir Richard Barrons.

Sunak se do sad opirao slijeđenju svoje prethodnice Liz Truss i podizanju potrošnje za obranu na 3 posto BDP-a do 2030. godine u odnosu na sadašnjih nešto više od 2 posto.

Najmalobrojnija vojska od Napoleonovih vremena

Sa samo 76.000 pripadnika, britanska vojska je upola manja od one 1990. i najmanja je od vremena Napoleona. Snage bi se trebale smanjiti na 73.000 prema trenutnim planovima koji će se provesti ako se ne pronađe potreban novac. Umirovljeni generali, admirali i glavni maršali zrakoplovstva već godinama oglašavaju uzbunu, pronalazeći svoj glas nakon što odu u mirovinu.

Neuobičajeno, čak su i dužnosnici u službi počeli otvorenije govoriti u javnosti o problemima i iscrpljenim resursima, što je jasan znak za zabrinutost unutar Ministarstva obrane.

Poznati rizici

Kad se pojavila pred parlamentarnim odborom ranije ovog mjeseca, zamjenica načelnika Glavnog stožera Sharon Nesmith govorila je o planovima vojske za modernizaciju. Predviđeno je isporučivanje ratne divizije, potpomognute novim oklopnim vozilima i projektilima dugog dometa koji će biti stvoreni do 2030. godine.

- Premijeru je jasno da moramo učiniti sve što je potrebno da bismo zaštitili svoje ljude zbog čega Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći proračun za obnovu u Europi te smo 2020. napravili najveće ulaganje u obrambenu industriju od Hladnog rata. Osiguravamo da naše oružane snage imaju opremu i sposobnost koja im je potrebna da se suoče s prijetnjama sutrašnjice, uključujući i 10-godišnji plan nabave opreme vrijedan 242 milijarde funti, rekao je glasnogovornik vlade.

Ponovno jačanje vojnih sposobnosti nešto je što većina europskih zemalja također mora učiniti. Ono je posebno teško zbog potrebe za balansiranjem potpore vlastite obrambene industrije s osiguranjem velikih nabava po konkurentnoj cijeni.

- Tijekom sljedećih nekoliko godina Britanija će vratiti svoje mjesto jedne od vodećih kopnenih snaga u Europi, zaključio je jedan od izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:16