SKANDAL U BIH

Proces o kojem bruji BiH: Optužnica se čitala sat i pol, direktora Bosnalijeka terete da je zamračio milijune

Prema tužiteljici, Uzunović je zadužio offshore tvrtku, registriranu na Sejšelima, za obavljanje usluga savjetovanja Bosnalijeku

Nedim Uzunović

 Bosnalijek.com

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za uhićenog direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, zbog opasnosti od bijega i od utjecaja na dokaze. Tužiteljstvo BiH je tvrdilo, a sud je te argumente uvažio, kako Uzunović posjeduje veliku količinu protupravno pribavljenih sredstava, kojima bi mogao pristupiti kada bi bio na slobodi, te bi stoga mogao pokušati bijeg iz države.

Uzunovićeva obrana tvrdila je kako bi poslovanje Bosnalijeka, najveće farmakološke tvrtke u susjednoj državi, bilo ozbiljno ugroženo ako bi čelnik tvrtke bio zadržan u pritvoru, s obzirom na to da je jedini koji može potpisivati ključne dokumente. Tužiteljica Enisa Adrović kazala je kako se Uzunoviću dokumenti mogu dostavljati i u pritvor na potpis, te napomenula da Bosnalijek nije "tvrtka jedne osobe, te ako sve ovisi o njoj, tu nešto ne štima". Na ročištu u četvrtak tužiteljica je punih sat i pol navodila dio dokaza i opisala dvije udružene zločinačke skupine kojima je Uzunović navodno pripadao. Prva skupina sastojala se od članova obitelji i suradnika Uzunovića, koji su prikrivali nelegalno stečena sredstva i pokušavali ih pustiti u legalne financijske tijekove.

Offshore na Sejšelima

Prema tužiteljici, Uzunović je zadužio offshore tvrtku, registriranu na Sejšelima, za obavljanje usluga savjetovanja Bosnalijeku. Ta tvrtka, prema vještacima tužiteljstva, svoje usluge nikad nije izvršila, a novac uplaćen tvrtki naknadno je završio na računima Uzunovićeve supruge, oca, sestre, šogorice, punca i drugih osoba. Taj se novac dalje koristio za kupnju nekretnina koje bi bile prepisane na članove obitelji.

Druga kriminalna skupina sastoji se od međunarodnih sudionika - privatnih i pravnih osoba - koje su sudjelovale u sumnjivim transakcijama iz država Malte, Češke, Švicarske, Bermuda, Cipra, Rusije, Sejšela i drugih. Na ročištu u četvrtak, Adrović je istaknula kako je u predmetu ukupno upućeno preko 20 međunarodnih molbi.

Ispitani članovi obitelji

Prema analizi vještaka tužiteljstva, Uzunović i njegovi sudionici oštetili su tvrtku za najmanje 8,8 milijuna KM, od čega je najmanje 3,1 milijun završio u džepovima Uzunovića i članova njegove obitelji. Svi članovi obitelji ispitani su u sklopu istrage, a kako su svi odgovorili da ne znaju zašto im je uplaćen novac koji su istražitelji identificirali kao otuđena sredstva Bosnalijeka, za tužiteljstvo svi oni također predstavljaju osumnjičene u procesu.

Uzunovića se također sumnjiči da je kupovao dionice Bosnalijeka tvrtkinim novcem, preko tvrtke KBC, koja je financirana kroz seriju ugovora o cesiji i prodaje naplate potraživanja. Prema tužiteljici, način kako je tvrtka KBC od vlade Federacije BiH kupila dionice Bosnalijeka, primjer je pogodovanja trećim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:30