POSJET KANADI

Princ Charles priznao patnju domorodačkih naroda, ali ispričao se nije: ‘Moramo čuti istinu‘

Posjet se događa godinu dana nakon što su u Kanadi otkriveni prvi grobovi nepoznate djece na mjestu nekadašnjih internata

Princ Charles i njegova supruga Camilla

 Patrick T. Fallon/AFP

Britanski princ Charles koji sa suprugom Camillom boravi u posjetu Kanadi, priznao je "patnju" domorodačkih naroda, što su njihovi vođe ocijenili "važnim korakom" i pozvali monarhiju da se "ispriča".

"U ime moje supruge i u moje, želim priznati patnju (domorodaca) i reći im da smo svim srcem uz njih i uz njihove obitelji", rekao je u četvrtak u Yellowknifeu, u Sjeverozapadnim teritorijima, princ Charles u govoru kojim je završio trodnevni posjet Kanadi.

Nakon zaustavljanja u Saint-Jean de Terre-Neuve, na istoku i u Ottawi, prinčevski par je u četvrtak završio putovanje na sjeverozapadu Kanade, gdje se princ Charles osvrnuo na svoje "veoma dirljive susrete s preživjelima iz internata za urođenike koji su odvažno ispričali svoja iskustva".

"Moramo čuti istinu o onome što su proživjeli autohtoni narodi i moramo nastojati još bolje razumjeti njihovu bol i patnju", dodao je.

image

Princ Charles s domorocima

Patrick T. Fallon/AFP

Posjet se događa godinu dana pošto su u Kanadi otkriveni prvi grobovi nepoznate djece na mjestu nekadašnjih internata za domorodačku djecu, što je zgrozilo javnost i iznijelo na danje svjetlo kolonijalnu prošlost zemlje.

Između kraja 19. stoljeća i 1980-ih, oko 150.000 domorodačke djece nasilu je odvedeno u više od 130 vjerskih internata diljem zemlje, gdje su bili odsječeni od obitelji, svog jezika i kulture.

Tisuće djece se nikad nisu vratili kući. Vlasti procjenjuju da ih je između 4.000 i 6.000. Godine 2015. nacionalno istražno povjerenstvo nazvalo je takav sustav "kulturnim genocidom".

Papa Franjo, koji se u travnju ispričao izaslanstvu kanadskih Indijanaca, posjetit će krajem srpnja tu zemlju i ponoviti ispriku.

image

Princ Charles s domorocima

Patrick T. Fallon/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 13:37