KLJUČNO PITANJE

Prijeti li nakon dana ponosa i slave veliki pad: Što zapravo treba očekivati od velike ofenzive Ukrajine!

Opasan je i razgovor o skorom ukrajinskom proboju zbog načina na koji se raspravlja oko uspjeha i neuspjeha
 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Nakon euforije i osjećaja zamaha poslije prošlogodišnjih pobjeda nad Rusijom u Harkivu na sjeveru te u Hersonu na jugu, razvila se atmosfera da će nadolazeća protuofenziva zadati još jedan, možda i presudni udarac Putinovim snagama. Međutim, tako govoriti je, piše Telegraph, prenapuhano i opasno jer ništa u ratu nije zajamčeno, a rusko poniženje na ukrajinskom bojištu to je dokazalo.

Prije samo godinu dana Putin je mislio da ima drugu najbolju vojsku na svijetu, a danas je jasno da ima drugu najbolju vojsku u Ukrajini. Izgradio je vojni i politički stroj s potpunim odsustvom morala. To znači da račun za napredak koji njegove trupe postižu može platiti tisućama života mladih Rusa. Neće se libiti koristiti sve mlade vojnike koji su mu preostali za ukrajinsku protuofenzivu.

Plan koji provode najmotiviraniji vojnici opremljeni najboljom tehnologijom koju Zapad nudi, mogao bi se pokolebati pred Rusima koji znaju da će svako povlačenje ili kapitulacija biti dočekani mecima koje ispaljuju - njihovi vlastiti časnici. Dakle, velika je potreba za upravljanjem očekivanja pobjede ako se ne želi da nakon ponosa uslijedi vrlo velik pad.

Opasan je i razgovor o skorom ukrajinskom proboju zbog načina na koji se raspravlja oko uspjeha i neuspjeha. Svaka protuofenziva koja pokaže samo manji napredak, ili ona čiji rezultat su teški gubici bez odlučujućeg proboja, mogla bi dovesti do želje za sporazumnim rješenjem, na što već pozivaju Kina, Brazil i veći dio globalnog juga.

Opisati neuspjeh možda je lakše od pokušaja odlučivanja što bi moglo predstavljati uspjeh za protuofenzivu. Unatoč očitoj odlučnosti da se suprotstave ruskoj agresiji, koju svakodnevno izražavaju Ukrajinci, ta je zemlja opstala u ovom ratu zahvaljujući vojnoj opremi koju su dobili izvana.

Inzistiranje na tome da je bilo što osim odlučnog prodora kroz ruske linije neuspjeh, samo će pomoći onima koji se protive količini potpore koju Kijev trenutno ima.

Koji bi teritorij bio dovoljan da zadovolji takvo jednodimenzionalno razmišljanje, pita se Telegraph: probijanje kroz Melitopolj do mora, razbijanje ruskih snaga na dva dijela, ponovno zauzimanje Mariupolja, opkoljavanje tisuća ruskih vojnika i ključne opreme? Pitanje je i koji je trošak prihvatljiv s obzirom na broj mrtvih i ozlijeđenih Ukrajinaca.

Gotovo je nemoguće odlučiti kako uspjeh izgleda. No, neuspjeh bi trebao biti svaki ishod koji rezultira smanjenjem međunarodne potpore Ukrajini.

Skromne pobjede koje odražavaju ukrajinsku vojnu snagu i koherentnost bez odbacivanja međunarodne političke potpore mogao bi biti ishod kojemu treba težiti. Ako su manje pobjede dio većeg plana, tada će moral i potpora ukrajinske javnosti i međunarodne zajednice biti jači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:33