ŠEF WAGNEROVACA

Prigožin osvanuo u Navaljnijevom zatvoru: ‘Njih 80-90 posto reklo je ‘da‘ nakon samo 5 minuta‘

Ruski oporbenjak nije otkrio kada se to dogodilo, a o posjetu Prigožina saznao je od ‘pouzdanog svjedoka‘

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji

 /Screenshot/twitter

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni posvjedočio je da je moćni ruski oligarh Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne Wagner grupe, posjetio njegov zatvor kako bi zatvorenike regrutirao za rat u Ukrajini, prenosi Reuters.

Navaljni se nalazi u ‘najstrašnijem zatvoru u Rusiji‘, gdje su na snazi najviše mjere sigurnosti te se nalazi 250 kilometara istočno do Moskve.

Ruski oporbenjak nije otkrio kada se to dogodilo, a o posjetu Prigožina saznao je od ‘pouzdanog svjedoka‘ te sve ispričao preko Twittera.

Podsjetimo, Wagner je paravojna skupina koja ima bliske veze s Kremljom, a njezini vojnici se bore u ukrajinskim regijama.

Ispričao je da je Prigožin osuđenicima ponudio pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Wagner grupi. Tvrdi da je između 80 i 90 osuđenika prihvatilo njegovu ponudu, a imali su samo pet minuta da razmisle o tome.

Prigožin je putem svog glasnogovornika odbio potvrditi posjet zatvoru, ali je rekao da ne vidi ništa loše u tome da se zatvorenicima ponudi ‘druga šansa‘.

U rujnu je objavljena snimka oligarha Prigožina, koji je svojedobno u vrijeme SSSR-a odgulio devet godina zatvora zbog krađe i prijevare, na kojoj nudi sličan dogovor zatvorenicima u gradu Joškar-Ola, koji se nalazi 760 kilometara istočno do Moskve.

Aleksej Navaljni prebačen je u kaznenu koloniju IK-6 "Melehovo" nakon što je ruski sud u svibnju potvrdio presudu kojom ga je osudio na devet godina zatvora zbog pronevjere.

Nedavno smo prenosili pisanja medija da je ruski čelnik Vladimir Putin regrutirao do 35.000 zatvorenika, uključujući silovatelje, ubojice, pa čak i manijakalnog kanibala da se bore u ratu Kremlja u Ukrajini. Sumnja se da su tisuće ruskih zatvorenika već poginule u borbama jer su korišteni kao tzv. topovsko meso za usporavanje ukrajinske protuofenzive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:29