ZLOGLASNI VOĐA

Prigožin od uglednog Politica tražio avione F-35: ‘Ako sve prođe u redu, poklonit ću vam svoju pušku‘

Također je tražio pomoć u nabavci američkih snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača granata.

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp

Jevgenij Prigožin, šef zloglasne skupine Wagner, zamolio je portal Politico za pomoć u opremanju vojnom opremom svoje privatne vojske borbenim zrakoplovima Lockheed Martin F-35.

U sarkastičnoj glasovnoj poruci koju je poslao nakon upita iz Politica za komentarom, Prigožin je također tražio pomoć u nabavci američkih snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača granata.

- Tražim od vas da razgovarate sa svojim kontaktima kako bismo mogli nabaviti zalihe, rekao je Prigožin, čiji su se plaćenici u Ukrajini.

- Imam još jednu molbu za vas. Dakle: F-35. Ako je moguće, kao što smo prije razgovarali, kupiti zalihe preko Novog Zelanda. Možda će trebati natočiti gorivo na Havajima, ali zapravo ne vidim nikakav problem, nastavio je Prigožin.

Čini se da je Prigožinova poruka bila zamišljena kao šala: izrečena je u veselom, ironičnom tonu koji je bio u potpunoj suprotnosti s bijesnim tiradama punim psovki koje je uputio čelništvu ruske vojske zbog problema s opskrbom svojih snaga, piše Politico.

Politico piše da je došao do Prigožina u sklopu istrage tijekom koje su pronađeni dokazi da je proizvođač ruske puške Orsis T-5000 koju su koristili Prigožinovi ljudi nabavio streljivo od američke tvrtke.

Čini se da je Prigožin zanijekao takve tvrdnje rekavši da je Wagner, čiji su vojnici nedavno zauzeli grad Bakhmut nakon krvave, višemjesečne bitke, imao “ogromnu količinu streljiva NATO-a koju su ostavili za sobom ukrajinski vojnici".

U dvoipolminutnoj snimci objavljenoj na Telegram kanalu, Prigožin je također ponudio upoznavanje s Viktorom Boutom, ruskim trgovcem oružjem kojeg su SAD prošlog prosinca oslobodile u razmjeni zatvorenika za profesionalnu košarkašicu Brittney Greiner.

- Siguran sam da dobro poznajete Viktora Bouta. Već sam razgovarao s njim — spreman je preuzeti sve isporuke. Ali pretpostavit ćemo da vi zastupate u ovom dijalogu Sjedinjene Države, poručio je.

- Evo, dajem vam ruku, veliko hvala na pitanjima i nadam se da ćete mi odgovoriti. Naravno, o isporukama F-35 javite se privatnom porukom.

Na rastanku je Prigozhin rekao: ‘Frende, potpuno sam zaboravio! Ako se uspijemo dogovoriti, osobno ću vam pokloniti moj vlastiti Orsis‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 15:57