INCIDENT U MOSKVI

Prešao 6261 kilometar da bi na Lenjinov mauzolej bacio Molotovljev koktel, evo kako je završio

Ovakvi ekscesi nakon raspada SSSR-a nisu rijetkost

Lenjinov mauzolej u Moskvi

 Natalia Kolesnikova/Afp

U kasnim večernjim satima u ponedjeljak 17. srpnja izvjesni Konstantin Stačukov iz sibirskoga grada Čite, koji se nalazi nedaleko od tromeđe s Mongolijom i Kinom, zaletio se prema mauzoleju u kojem je pohranjeno balzamirano tijelo vođe Oktobarske revolucije i lidera tadašnjeg međunarodnog proletarijata (njegovo djelo srušilo se prije oko 35 godina) Vladimira Iljiča Lenjina (Uljanova) te na ulaz bacio Molotovljev koktel. No, nije bio u dobroj formi jer je boca sa zapaljivom smjesom doletjela tek do ulaznih stepenica gdje se razbila, zapalila i uskoro ugasila.

Kako je Crveni trg, gdje se nalazi mauzolej, premrežen policijom, Konstantin Stačukov brzo je svladan i odveden u policijsku postaju gdje je odmah protiv njega podignuta kaznena prijava, ali za početak "zbog opiranja uhićenju", javlja ruski neovisni Telegram kanal Baza. Pitanje je koji su motivi i muka natjerali 37-godišnjeg Stačukova da prijeđe 6261 kilometar od Čite do Moskve da bi napravio ovakav uzaludni eksces jer, navodno, ulazna vrata na mramornom mauzoleju mogu podnijeti i lakši nuklearni udar. No, s obzirom na udaljenost koju je prevalio, motiva mu vjerojatno nije nedostajalo.

Ovo nije prvi pokušaj da netko želi nauditi prvom lideru SSSR-a. Naime, u veljači ove godine je muškarac, čije se ime još krije, pokušao izvesti desant na mauzolej kako bi oteo Lenjinovo tijelo. Policija ga je brzo neutralizirala i ustanovilo se, prvo, da je sredovječni muškarac pod jakim djelovanjem maligana, a potom i da je bjegunac iz psihijatrijske klinike koji nije imao plan što bi učinio s Lenjinovom mumijom da je uspio.

Ovakvi ekscesi nakon raspada SSSR-a nisu rijetkost. Ruske su vlasti još od predsjednika Borisa Jeljcina razmatrale mogućnost da se Lenjina deložira, bilo da se zatvori ili premjesti na manje atraktivnu lokaciju, a ne da bude na središnjem ruskom trgu, pod zidinama Kremlja. Predlagalo se da se Lenjina "pokopa" u zidinama Kremlja gdje se nalaze tijela ili prah mnogih poznatih sovjetskih političara, pa i Josifa Staljina (Džugašvili) koji je nekoliko godina proveo pokraj Lenjina u mauzoleju, ali ga je potom Nikita Hruščov pod velom noći zazidao u kremaljske zidine.

Vladimir Putin suočavao se s nekoliko prijedloga za zatvaranje mauzoleja, da bi prije 15-ak godina presjekao sve razgovore na tu temu i prešutno ostavio da taj problem riješe njegovi nasljednici. Putin je na vlasti od 2000. godine, a mogao bi, prema postojećem ruskom Ustavu, vladati sve do 2036. ako ga posluže zdravlje i pučevi. Lenjin je dotad miran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:13