KAMBODŽA

Premijer nakon 38 godina vladavine daje ostavku i dužnost predaje sinu

Premijer na odlasku jasno je dao do znanja da i dalje planira utjecati na domaću politiku, otklonivši tako neizvjesnost o budućem smjeru zemlje

Hun Sen i Hun Manet (arhivska fotografija)

 TANG CHHIN Sothy/AFP

Kambodžanski premijer Hun Sen (70) objavio je u srijedu da daje ostavku i predaje dužnost sinu nakon 38 godina vladavine.

Na izborima u nedjelju, u kojima nije bilo nikakve vjerodostojne oporbe, Stranka kambodžanskog naroda (PPC) Hun Sena proglasila je "trijumfalnu pobjedu" osvojivši 82 posto glasova, pripremajući teren za Hun Maneta, premijerova starijeg sina, što podsjeća na nasljeđivanje vlasti u Sjevernoj Koreji, kažu kritičari.

"Htio bih zamoliti stanovnike da shvate moju odluku da više ne budem premijer", rekao je u govoru na državnoj televiziji, dodajući da će njegov sin Hun Manet, 45-godišnji general, preuzeti dužnost predsjednika vlade.

Kako su se približavali izbori, sloboda govora se uvelike gušila: zatvoreno je jedno od posljednjih neovisnih glasila, u ožujku je glavni predstavnik oporbe Kem Sokha osuđen na tešku kaznu za izdaju i izmijenjen je izborni zakon kako oporba u egzilu ne bi mogla sudjelovati na budućim izborima.

Stranka svijeća, premijerov jedini vjerodostojan suparnik, isključena je iz utrke nekoliko tjedana prije glasanja zbog navodne pogreške u prijavi izbornom povjerenstvu.

PPC bi trebao zadržati 120 od 125 mjesta u Narodnoj skupštini, a 5 mjesta ima manja monarhistička stranka Funcipec koja je jedno vrijeme bila na vlasti i sklona je Hun Senu.

Odaziv od 84,6 posto znak je "političke zrelosti" Kambodže, poručila je vlada, ali su zapadne sile, napose Sjedinjene Države i Europska unija, ocijenile da izbori nisu bili "ni slobodni ni pošteni".

Premijer na odlasku jasno je dao do znanja da i dalje planira utjecati na domaću politiku, otklonivši tako neizvjesnost o budućem smjeru zemlje.

Kambodža se za njegova mandata znatno približila Kini, čiji je predsjednik Xi čestitao Hun Senu i najavio daljnje učvršćenje veza.

Uskoro će se otvoriti vojna baza koju je financirao Peking, a Washington sumnja da je u njoj tajna kineska pomorska baza.

Kritičari Hun Sena ističu da je njegovu vlast obilježilo uništavanje okoliša i čvrsto ukorijenjena korupcija.

Kambodža je 150. po indeksu percepcije korupcije na ljestvici nevladine organizacije Transparency International na kojoj je 180 zemalja. U Aziji su od nje lošije samo Mijanmar i Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:51