NAKON NAPADA

Premijer Fumio Kishida: Japan mora učiniti sve kako bi osigurao sigurnost

24-godišnji Japanac uhićen je u subotu nakon što je eksplodirala dimna bomba na predizbornom skupu u zapadnom gradu Wakayami

Trenutak kad su zaštitari obuzdali napadača

 Str/Afp

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u nedjelju da Japan mora učiniti sve kako bi osigurao sigurnost dok se strani uzvanici okupljaju na samitu G7.

Japanski čelnik evakuiran je neozlijeđen u subotu nakon što je osumnjičenik bacio dimnu bombu dok je Kishida držao govor na otvorenom u subotu u zapadnom Japanu.

U razgovoru s novinarima, Kishida je također rekao da Japan ne smije dopustiti činove nasilja koji napadaju temelje demokracije.

Dvadesetčetverogodišnji Japanac uhićen je u subotu nakon što je eksplodirala dimna bomba na predizbornom skupu u zapadnom gradu Wakayami.

Kishida je neozlijeđen prebačen na sigurno nakon eksplozije u ribarskoj luci u gradu. Nitko nije ozlijeđen.

Japanski čelnik držao je govor u znak podrške kandidatu svoje Liberalne demokratske stranke (LDP) na lokalnim izborima.

U srpnju prošle godine Kishidin prethodnik Shinzo Abe ubijen je na ulici tijekom predizbornog govora u starom carskom gradu Nari. Napad je izazvao užas i nevjericu u cijelom svijetu.

Japan se smatra jednom od najsigurnijih zemalja na svijetu i ima izuzetno stroge zakone o oružju. Trenutno su na snazi pojačane mjere sigurnosti.

U nedjelju ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 stižu na sastanak u prefekturu Nagano. Kishida će biti domaćin samita G7 u svom rodnom gradu Hirošimi od 19. do 21. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:38