MUTNI POSLOVI

Premijer Britanskih Djevičanskih otoka uhićen pod optužbom da je krijumčario kokain u SAD

Andrew Alturo Fahi u vrijeme uhićenja potvrdio je identitet i upitao: ‘Zašto sam uhićen? Nemam ni novca ni droge‘

Andrew Alturo Fahie

 Ricki Richardson/AFP

Premijera Britanskih Djevičanskih otoka u četvrtak su uhitili tajni agenti američke agencije za borbu protiv droge (DEA) pod optužbom da je krijumčario kokain u SAD. Andrew Alturo Fahie (51) uhićen je s Oleanvine Maynard, direktoricom lučke uprave u karipskom arhipelagu te njezinim sinom. Oboje su bili u njegovoj pratnji. Tajni policajci predstavili su se kao trgovci meksičkog kartela Sinaloa kad je premijer ulazio u zrakoplov u zračnoj luci Opa-locka u Miamiju.

Miami Herald izvijestio je kako su Fahie i Maynard posjetili Miami u povodu konvencije kruzera. Uhićeni su jer su navodno nadgledali utovar 700.000 dolara u gotovini - novca koji su im dali agenti DEA-e i koji je trebao biti prevezen na Britanske Djevičanske otoke.

Zamaskirani policajci rekli su premijeru i direktorici luke da je novac isplata za to što su dopustili da buduće pošiljke kokaina bande prebacuju preko karipskog teritorija.

Fahie i Maynard trenutačno su u zatvoru u SAD-u. Osim krijumčarenja droge, suočeni su i s optužbama za pranje novca.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss potvrdila je uhićenje premijera.

Plan transporta droge

''Danas poslijepodne premijer Britanskih Djevičanskih otoka Andrew Fahie uhićen je u SAD-u pod optužbom za trgovinu drogom i pranje novca''. Britanska vlada prošle je godine osnovala istražno povjerenstvo o upravljanju otocima kako bi razotkrila rupe u provedbi zakona. Istraga je otkrila tvrdnje o sustavnoj korupciji na tom teritoriju, uključujući raširenu zloporabu javnih sredstava.

Prema izjavi DEA-e, Fahie je u vrijeme uhićenja potvrdio identitet i upitao: ''Zašto sam uhićen? Nemam ni novca ni droge".

U izjavi o kaznenom djelu, DEA je naglasila da je britanski teritorij bio ključan u operaciji krijumčarenja droge meksičkog kartela. Tijekom jednog od zabilježenih sastanaka na najnaseljenijem otoku Tortoli dogovoren je plan transporta droge, koji će započeti probnim vožnjama do Miamija, gdje će se predati novac.

Doušnik DEA-e je pod zakletvom rekao kako je u jednom trenutku tijekom sastanka s premijerom, direktoricom luke i njezinim sinom 7. travnja predao Fahieju 20.000 dolara, uz napomenu da je to ''dar u dobroj vjeri'' koji potvrđuje da je sporazum postignut. Kako bi uvjerio Fahieja da on nije tajni operativac, rekao mu je: ''Pa kao prvo, ništa ne diraš'', misleći na pošiljke kokaina. Prema iskazu operativca, Fahie je rekao: ''Dodirnut ću jednu stvar, novac''.

Guverner britanskog teritorija John Rankin već je nakon vijesti o uhićenju imenovao novog vršitelja dužnosti premijera i obećao hitnu objavu izvješća o istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47