IZBORI U SAD-U

Prema 8 novih anketa Biden vodi pred Trumpom, kladionice nisu uvjerene: ‘Ljudi igraju na Donalda‘

Biden je u blagom vodstvu, između jedan i tri boda, ali zbog funkcioniranja američkog Izborničkog kolegija to ne znači pobjedu.

Joe Biden u vojnoj bazi u Delawareu.

 

 Jim Watson/Afp

Aktualni američki predsjednik Joe Biden vodi pred protukandidatom Donaldom Trumpom, pokazuje osam najnovijih anketa o javnom mišljenju uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Biden je u blagom vodstvu, između jedan i tri boda. Međutim, zbog načina na koji funkcionira američki Izbornički kolegij to ne znači da bi ponovno zasjesti u Bijelu kuću.

Istraživanje Mainstream Research i Sveučilišta Florida Atlantic provedeno između 15. i 17. ožujka na 1053 ispitanika pokazalo je da bi među vjerojatnim glasačima 47 posto glasovalo za Bidena "da su izbori za predsjednika danas", a 45 posto za Trumpa. Četiri posto reklo je da bi glasalo za "drugog kandidata", dok je četiri posto reklo da je "neodlučno".

Ipsos i Reuters proveli su anketu na 3356 registriranih birača između 7. i 13. ožujka koja je pokazala da bi 39 posto glasalo za Bidena "da su izbori danas", naspram 38 posto za Trumpa i 11 posto za "nekog drugog kandidata". Ostali nisu bili sigurni ili su rekli da neće glasati.

Civiqs je između 9. i 12. ožujka anketirao 1324 registrirana glasača u SAD-u, otkrivši da bi 45 posto glasalo za Bidena na neposrednim predsjedničkim izborima naspram 44 posto za Trumpa.

Istraživanje koledža Emerson provedeno 5. i 6. ožujka među 1350 registriranih birača pokazalo je da su Trump i Biden izjednačeni s 45 posto. Međutim, nakon što su neodlučni birači upitani kojem kandidatu naginju, Biden je završio s 51 posto naspram 49 posto za Trumpa.

Najnovija anketa YouGov-a i Economista, koju je Economist objavio 22. ožujka, dala je Bidenu prednost od jednog boda od 45 posto.

image

Donald Trump promovira svoju društvenu mrežu Truth Social.

Stefani Reynolds/Afp

Anketa Kaiser Family Foundation dala je Bidenu prednost od tri boda, imao je 47 posto glasova. Anketiranje 1072 registrirana birača obavljeno je od 20. do 28. veljače.

Anketa TIPP-a dala je Bidenu prednost od jednog boda s potporom od 44 posto.

Međutim, utrka je itekako neizvjesna.

Nedavna istraživanja dala su Trumpu vodstvo u presudnim saveznim državama Michiganu, Georgiji, Pennsylvaniji i Sjevernoj Karolini.

Trump je također bio bolji od Bidena u tri od pet nacionalnih anketa provedenih krajem siječnja.

Oni skloni kockanju klade se na Trumpa. Nakon što su kandidati pobijedili na predizborima 12. ožujka, kladionica Betfair sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu iznijela je izglede od 11/10 (48 posto) na Trumpovu pobjedu i 2/1 (33 posto) za Bidena.

Glasnogovornik Betfaira Sam Rosbottom za Newsweek je rekao: "Na kocki je 12,5 milijuna funti odnosno oko 16 milijuna dolara. Oko 44 posto toga bilo je za Trumpa. Kladioničari stalno na njega igraju. Međutim, Joe Biden je u posljednje vrijeme dinamičniji na tržištu i smanjuje jaz u odnosu na Trumpa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:13