RUSKI SAVEZNIK

‘Preliberalan odnos prema Venezueli mogao bi od Madura stvoriti novog Putina‘

Neki članovi američkog Kongresa kritični su prema bilo kakvim naporima da se ožive veze s Venezuelom

Rafinerija nafte u Venezueli i Nicolas Maduro

 Yuri Cortez/AFP

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro u ponedjeljak je, piše New York Times, nagovijestio spremnost oko povećanja proizvodnje nafte u svojoj zemlji ako ruske isporuke budu isključene s međunarodnog tržišta. Ova informacija dolazi nakon sastanka koji je tijekom vikenda održan s američkim dužnosnicima, a koji je Maduro opisao kao "srdačan i vrlo diplomatski". To je bilo prvi put u posljednjih nekoliko godina da je SAD poslao delegaciju na sastanak s predstavnicima Madurova režima. Do susreta je došlo u subotu u Caracasu.

Venezuela, ruski saveznik čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za rusku sirovu naftu. Američki dužnosnici navodno razmatraju ublažavanje sankcija kako bi se venezuelanska nafta vratila na globalna tržišta. No, ta je ideja naišla na prepreke. Neki članovi Kongresa, naime, kritični su prema bilo kakvim naporima da se ožive veze s Venezuelom. Komentiraju kako napori da se izolira ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi trebali poticati druge autoritarne čelnike.

Senator Robert Menendez iz New Jerseyja, demokrat, komentirao je u priopćenju da obnova trgovine naftom s Venezuelom predstavlja rizik da se produbi humanitarna kriza koja je destabilizirala Latinsku Ameriku i Karibe za cijelu jednu generaciju.

SAD je Madura optužio za izbornu prijevaru, Trumpova administracija pokušala ga je svrgnuti, a za predsjednika zemlje je 2019. priznao oporbenog čelnika Juana Guaidóa. Nakon toga je SAD Venezueli uveo sankcije.

Osim političkog, postoje i praktični problemi oko povećanja proizvodnje nafte jer su venezuelanska naftna polja, navodi New York Times, bila loše održavana, pa neki analitičari ističu kako bi povećanje ponude moglo biti sporo.

Analitičar Saul Kavonic komentirao je kako se u situaciji kad se u duljem razdoblju nedovoljno ulaže, ne može jednostavno pritisnuti prekidač i sve vratiti preko noći. Dodao je da se potencijalno smanjenje globalne opskrbe, zbog sankcija Rusiji, ne bi moglo riješiti samo preko Venezuele kako bi se nadoknadio nedostatak.

- Doslovno će sve opcije morati biti na stolu u smislu izvora alternativne opskrbe. Niti jedan izvor, bilo da se radi o Saudijskoj Arabiji, Venezueli, Iranu, SAD-u, sam po sebi neće moći ni približno zamijeniti cjelokupnu rusku ponudu ako sav ruski izvoz bude podvrgnut sankcijama - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:12