KOMEMORACIJA

Predsjednik Bundestaga na obljetnici sjećanja: ‘Židovi opet razmišljaju o emigraciji iz Njemačke‘

Schaeuble je nazvao sramotnom činjenicu da Židovi danas u Njemačkoj moraju sakrivati svoja obilježja iz straha
 Tobias Schwarz/AFP

Njemačka u srijedu komemoracijom u Bundestagu obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta, a tom prilikom su najviši politički predstavnici upozorili na nove forme rasizma i antisemitizma koji se šire Njemačkom.

„Na danima poput ovog se ukazuje na odgovornost Njemačke. No i ovdje se antisemitizam i mržnja prema strancima opet pokazuju otvoreno, nasilno i bez zadrške“, rekao je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble na komemoraciji povodom dana sjećanja na holokaust, koji se obilježava na dan kada su 27. siječnja 1945. sovjetske postrojbe oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Schaeuble je nazvao sramotnom činjenicu da Židovi danas u Njemačkoj moraju sakrivati svoja obilježja iz straha od napada te da su židovske ustanove pod danonoćnom zaštitom policije.

„Židovi skrivaju svoju kipu, negiraju židovski identitet. Prilikom napada na sinagogu u Halleu vjernici su pukim slučajem izbjegli pokolj“, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta podsjetivši na pokušaj masovnog napada na Židove u sinagogi ujesen 2019., u kojem su u konačnici ubijene dvije osobe, a dvije ranjene.

Onje dodao kako je sramota što Židovi danas opet razmišljaju o emigraciji iz Njemačke.

„I to nas posramljuje. Mukotrpno je priznati da nas kultura sjećanja ne štiti od drskog iskrivljavanja ili čak lažiranja povijesti, isto kao ni od novih oblika rasizma i antisemitizma s kojima se susrećemo na školskim dvorištima, internetu ili u teorijama zavjera“, upozorio je Schaeuble.

Na komemoraciji, na kojoj su sudjelovali predstavnici svih razina i tijela vlasti, govorila je i predsjednica Izraelitske kulturne zajednice Muenchena i bivša predsjednica Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, Charlotte Knobloch.

Ona je svjedočila o poniženjima i tragedijama koje je proživjela kao Židovka u nacionalsocijalističkoj Njemačkoj i dodala kako danas boli kada neki mjere u borbi protiv koronavirusa uspoređuju s holokaustom.

„To je omalovažavanje antisemitskog terora i Šoe“, rekla je Knobloch koristeći tradicionalni naziv za holokaust koji koriste Židovi.

Ona se direktno obratila zastupnicima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) i optužila ih za stvaranja negativne atmosfere i oživljavanja duhova prošlosti.

„Vi ćete se i dalje boriti za svoju Njemačku, a mi ćemo se boriti za svoju. Ali moram vam reći jedno: vi ste svoju bitku izgubili prije 76 godina“, rekla je Knobloch, čiji govor je pozdravljen višeminutnim pljeskom.

Marina Weisband, koja je početkom devedesetih kao dijete sa svojom obitelji doselila iz Ukrajine, smatra kako je žalosno što Židovi i danas u Njemačkoj moraju živjeti u konstantnom strahu.

„San naših djedova i roditelja da će Židovi moći živjeti kao i ostali građani Njemačke se nije obistinio. To je vidljivo najjasnije kada za molitvu u sinagogi prolazimo kroz sigurnosne kontrole“, rekla je publicistica i bivša članica stranke Pirati u svom obraćanju Bundestagu.

U Njemačkoj se ove godine brojnim svečanostima obilježava 1700 godina židovskog života na ovim prostorima.

Posljednjih godina je broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u stalnom porastu, a na prosvjedima protivnika mjera protiv pandemije koronavirusa je često prisutna i antisemitska propaganda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:49