APOKALIPTIČNI PRIZORI

Predgrađa Londona izgledaju kao ratna zona: ‘Ovo ne pamtimo od Drugog svjetskog rata‘

Vlasnici kuća bili su prisiljeni zgrabiti svoje ljubimce i pobjeći spašavajući goli život dok je njihovu imovinu gutala vatra

Požari kraj Londona

 Profimedia/

Temperature su jučer probile rekordnih 40°C diljem Velike Britanije, a iz predgrađa Londona stižu postapokaliptični prizori u požaru uništenih imanja.

U Wenningtonu su do temelja izgorjelI automobili, kuće i dječji vrtić, a centri hitnih službi bili su opterećeni desecima tisuća poziva u pomoć dok su glavne ceste bile zatvorene zbog buktinje.

Vlasnici kuća ispričali su kako su bili prisiljeni zgrabiti svoje ljubimce i pobjeći spašavajući goli život dok je njihovu imovinu gutala vatra.

Dva reda kuća u nizu, još četiri kuće dodatno, 12 štala i pet automobila uništio je pakao u tom selu istočno od Londona.

image

Wennington

Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/Pa Images/Profimedia
image

Wennington

Bradley Page/Dmg Media/Profimedia/Bradley Page/Dmg Media/Profimedia

Prestravljenim stanovnicima naređena je evakuacija dok je 100 vatrogasaca pokušavalo zaustaviti smrtonosni zid plamena koji se širio od kuće do kuće raspirivan toplim vjetrovima. Jedan vatrogasac na mjestu događaja nazvao ga je ‘apsolutnim paklom‘.

Čini se da je pakao izazvala goruća hrpa komposta koja se spontano zapalila oko 13 sati na isušenom travnjaku u blizini vatrogasne postaje Wennington – što je značilo da su vatrogasci odmah stigli na lice mjesta.

Ali uzalud su se borili da spriječe njegovo brzo širenje na suho šipražje i vrtove. Dok su kuće bile uništavane, stanovnici su rekli da su mogli čuti zvuk uspaničenih konja kako se glasaju u okolnom polju.

image

Wennington

Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

Londonski vatrogasci izvijestili su da je utorak bio njihov nateži dan od kraja Drugog svjetskog rata, s najmanje 110 vatrogasnih vozila poslanih u požare diljem glavnog grada.

Ekstremno suho tlo i vruće temperature stvorile su savršene uvjete za izbijanje požara u cijeloj zemlji, a veliki incidenti proglašeni su u Londonu, Hertfordshireu, Buckinghamshireu, Južnom Yorkshireu i Leicestershireu. Škotska i Wales također su zabilježili požare.

Jedan stručnjak za operacije šumskih požara sinoć je ustvrdio da je jačina jučerašnjih požara bila ‘rijetka ili možda bez presedana‘, ali je rekao da će se zbog klimatskih promjena vjerojatno događati ‘sve više i više‘ u budućnosti.

Dramatične scene zabilježene su i u Dagenhamu gdje su uništeni brojni posjedi.

Otkazani vlakovi, zatvorene piste

Vlakovi iz Londona za istočnu obalu Engleske otkazani su najmanje do podneva u srijedu nakon što je vatra u blizini grada Peterborougha u središnjoj Engleskoj oštetila signalizaciju. Drugi požari na toj prometnoj mreži oštetili su tračnice i nadzemne vodove.

"Ne putujte danas prema ili iz London Kings Crossa," objavio je operater londonske sjeveroistočne željeznice, referirajući se na veliku postaju u glavnom gradu.

U jednom trenutku u ponedjeljak, dvije su piste zračnih luka morale biti zatvorene zbog oštećenja površine. Elektroenergetske kompanije suočile su se s problemima jer im je vrućina oštetila opremu, mnoge škole su zatvorene, a zoološki vrtovi mučili su se da rashlade životinje.

image

Wennington

Bradley Page/Dmg Media/Profimedia/Bradley Page/Dmg Media/Profimedia

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan pohvalio je vatrogasce koji su dobili 2600 poziva za pomoć, dok je u normalnom danu prosjek 350. Hitna pomoć dobivala je 400 poziva po satu od ljudi kolji su se borili s vrtoglavicom, teškoćama disanja i drugim posljedicama izlaganja toplini.

"Problem je što nismo imali kišu čitav srpanj u Londonu", rekao je Kahn za BBC Radio. "Trava je suha zbog čega se lakše zapali, a tada se požar širi nevjerojatnom brzinom".

image

Wennington

Aaron Chown/Pa Images/Profimedia/Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

Spas u kiši

Britanska meteorološka služba rekla je da je izmjerena temperatura od 40,3 stupnja Celzija u Coningsbyju u središnjoj Engleskoj u utorak, a da su 34 mjesta širom zemlje srušila raniju najvišu temperaturu od 38,7 zabilježenu 2019. Podaci se još uvijek smatraju privremenima, a ne konačnima.

Dok su se vatrogasci borili s brojnim požarima, dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su sinoć olakšanje od goruće vrućine uz pljuskove i grmljavinske oluje, osobito u sjevernoj Engleskoj i južnoj Škotskoj.

Meteorološki ured upozorava kasnije u srijedu na potencijalne poplave sa žutim upozorenjem na grmljavinske oluje za London i dijelove jugoistoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:58