NACIONALNI PONOS

Praznik posvećen psima u Turkmenistanu, vlasnik najljepšeg četveronošca dobio medalju i automobil

Vođa Turkmenistana 2017. godine poklonio je štene srednjeazijskog ovčara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu
Gurbanguly Berdimuhamedow i Vladimir Putin 
 MAXIM SHEMETOV/POOL/AFP

Turkmenistan je u nedjelju obilježio novi praznik posvećen svojoj nacionalnoj pasmini pasa Alabai (srednjeazijski ovčar), kojoj je njegov dugogodišnji vođa Gurbanguly Berdimuhamedow već podignuo pozlaćeni spomenik i napisao odu. Svečana proslava organizirana je istoga dana kad i festival na kojemu se slavi i pasmina konja Akhal-Teke, koju Turkmenistan također smatra dijelom svoje nacionalne baštine.

Kako piše The Guardian, Dan Alabaija uključivao je izbor najboljeg velikog pastirskog psa, a predsjednik Berdimuhamedow glavnu nagradu za hrabrost dodijelio je psu graničaru. Predsjednikov sin, ujedno i zamjenik premijera, Serdar Berdimuhamedow, vlasniku psa uručio je medalju i automobil. Sam predsjednik napisao je i knjigu o spomenutoj pasmini pasa na 272 stranice.

Vlasti su povodom praznika također organizirale i utrku za čistokrvne pasmine konja Akhal-Teke.

Podsjetimo, vođa Turkmenistana 2017. godine poklonio je štene srednjeazijskog ovčara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Psi i konji izvor su nacionalnog ponosa u bivšoj sovjetskoj republici koja graniči s Afganistanom, a spomenute životinje i danas koriste mnogi tradicionalni stočari.

Prošle godine vlada je na kružnom toku u glavnom gradu Așgabatu postavila šest metara visok pozlaćeni kip posvećen Alabai psima, a na drugom križanju nalazi se spomenik, isto presvučen zlatom, samoga predsjednika Berdimuhamedowa koji sjedi na konju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:56