KRALJEVSKI DAN

Poznati svi detalji krunidbe kralja Charlesa: Ovako će izgledati vikend ispunjen tradicijom starom preko 1000 godina

Danas je glavni događaj, gdje će kralj Charles i Camilla službeno biti okrunjeni, a poznati su svi detalji krunidbe

Kralj Charles i Camilla

 John Macdougall/Afp

Od velike kraljevske procesije do krunidbene ceremonije u Westminsterskoj opatiji ili krunidbenog koncerta - vikend praznika u Ujedinjenoj Kraljevini bit će prepun kraljevskih događaja za cijelu naciju. Međutim sam obred krunidbe kojem će nazočiti nadbiskup od Canterburyja tradicija je i obred star više od 1000 godina, i jedva mijenjan 11 stoljeća.

Danas je glavni događaj, gdje će kralj Charles i Camilla službeno biti okrunjeni. Donosimo cjeloviti popisa vremena o tome što će se dogoditi tog dana:

7:00 ujutro: Javna mjesta za promatranje otvorit će se duž glavne rute procesije.

8:15 ujutro: Gosti Westminsterske opatije počet će pristizati radi opsežnih sigurnosnih provjera.

8:30 ujutro: TV prijenos uživo počet će dok kraljevski dužnosnici dovršavaju pripremu za veliki dan koji je pred nama. Intervjui će također biti emitirani.

10:30: Očekuje se dolazak važnih gostiju na krunidbu, uključujući članove kraljevske obitelji, šefove država i bivše premijere.

11:20: Počinje kraljevska povorka od Buckinghamske palače. Charles i Camilla putovat će kočijom službeno načinjenom za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II., 2012.. Povorka će proći pored mnogih poznatih londonskih znamenitosti na putu do Westminsterske opatije. Napustit će Buckinghamsku palaču kroz Central Gate i nastaviti niz The Mall, prije prolaska kroz Admiralty Arch. Povorka će zatim proći duž južne strane Trafalgar Squarea, prije nego što skrene niz Whitehall, Parliament Street i prema Abbeyju.

11:53: Kralj i kraljica stići će do velikih zapadnih vrata Westminsterske opatije.

Uz kralja će biti biskup od Durhama i biskup od Batha i Wellsa, koji će obavljati povijesne uloge biskupa pomoćnika.Mnoštvo krunidbenih regalija korištenih za oblačenje kralja bit će uneseno u opatiju u svečanoj povorci. Među njima su dva kraljevska srebrna buzdovana i državni mač, koji simboliziraju kraljevsku vlast.

Ostali mačevi koji se nose u povorci uključuju Mač vremenite pravde, koji označava ulogu monarha kao šefa oružanih snaga; Mač duhovne pravde, koji označava monarha kao branitelja vjere; i Mač milosrđa, simbolizirajući vladarevu milost.

Očekuje se da će monarh ući u opatiju noseći Državnu odoru, poznatu i kao Parlamentarna odora jer se nosi za svečano otvaranje parlamenta.

12:00: Početak ceremonije krunidbe kojoj će prisustvovati 2000 uzvanika.Krunidba će trajati oko dva sata, a ovo su njeni najvažniji dijelovi:

Priznanje

Nadbiskup od Canterburyja će obaviti priznanje monarha koji će biti okrunjen.

Charles će stajati pokraj krunidbene stolice. Sa svake strane opatije, nadbiskup će pozvati na priznanje monarha riječima: “Gospodo, ovdje vam predstavljam kralja Charlesa, vašeg nedvojbenog kralja. Zašto ste svi vi koji ste došli danas iskazati svoju počast i službu, jeste li spremni učiniti isto?”

Od okupljenih se očekuje da proglasi: “Bože, čuvaj kralja.”

Zakletva

Nadbiskup će potom položiti prisegu kralju, koji će sjediti na stolici imena Chair of Estates, odnosno Stolica posjeda?, južno od glavnog oltara.

Kralj će se zakleti da će upravljati svim svojim nacijama i teritorijima u skladu sa zakonima i običajima, da će s milosrđem provoditi zakon i pravdu, te da će održavati protestantsku reformiranu religiju i Crkvu Engleske.

Kralj će nastaviti do oltara kako bi položio svoju svečanu prisegu; polažući desnu ruku na Bibliju i govoreći: “Ono što sam ovdje prije obećao. Ja ću izvesti i zadržati. Tako mi Bog pomogao.”

Zatim će poljubiti Bibliju i potpisati Zakletvu.

image

Britain‘s King Charles III speaks with well-wishers on The Mall near to Buckingham Palace in central London, on May 5, 2023, ahead of the coronation weekend. (Photo by Marco BERTORELLO/AFP)

Marco Bertorello/Afp

Pomazanje

Kralj će se premjestiti u krunidbenu stolicu radi pomazanja - tradicionalno najsvetijeg dijela ceremonije.

Nadbiskup Canterburyja izlit će sveto ulje iz ampule na Krunidbenu žlicu i pomazati kralja po rukama, grudima glavi. Buckinghamska palača nedavno je objavila da je za tu priliku napravljena nova serija Krunidbenog ulja, koristeći masline ubrane iz šumaraka na Maslinskoj gori, mjestu ukopa kraljeve bake po ocu, princeze Alice od Battenberga.

Tradicija se temelji na Starom zavjetu, gdje je opisano pomazanje Salomona od strane svećenika Sadoka i proroka Natana. Obred potvrđuje da je suverena imenovao izravno Bog, prema tradiciji.

Za taj povod kralj će stajati iza paravana.

Potvrđivanje

Nakon pomazanja, kralj će se pripremiti za predstavljanje regalija tako što će biti odjeven u ogrtač od zlatne svile pune dužine.

Ogrtač prekriva Colobium Sindonis, jednostavno bijelu odjeću koja se nosi za pomazanje, a koja simbolizira čistoću pred Bogom.

Kralju će potom biti uručene regalije.Mač optočen draguljima tada se predstavlja monarhu kao još jedan simbol kraljevske moći i viteških vrijednosti.

Nadbiskup će blagosloviti mač i potom ga predati kralju da služi za zaštitu dobra i kažnjavanje zla.

Armills - zlatne narukvice ukrašene simbolima od emajla - nalaze se na zapešćima suverena. Nazivaju ih "narukvicama iskrenosti i mudrosti" i smatra se da se odnose na drevne simbole viteštva i vojnog vodstva.

Krunidbena kugla predstavlja zemaljsku kuglu i simbol je kršćanske moći suverena. Stavlja se u desnu ruku monarha, prije nego što se stavi na oltar prije trenutka krunidbe.

Vladarev je prsten simbol njegova dostojanstva i vjere, ali i privrženosti svome narodu i Crkvi.

Žezlo s križem nalazi se u kraljevoj desnoj ruci, predstavljajući njegovu svjetovnu moć i povezano s dobrim upravljanjem. Žezlo s golubom nalazi se u njegovoj lijevoj strani, predstavljajući duhovnu ulogu monarha.

Krunidba

Nadbiskup će donijeti krunu svetog Edwarda s oltara i staviti je na glavu kralja, koji će sjediti u krunidbenoj stolici, držeći dva žezla.

Kruna se uvijek koristi samo u trenutku krunidbe, a stvorena je za krunidbu Charlesa II. 1661. godine, što je čini jednim od najstarijih simbola britanske monarhije. Originalna kruna svetog Edwarda rastopljena je nakon pogubljenja kralja Charlesa I., tijekom engleskog građanskog rata.

Kruna ima okvir od punog zlata, teška je 2,23 kg i ukrašena je s 444 draga kamena.

image

Kralj Charles i Camilla

John Macdougall/Afp

Plotuni

Iz vojnih baza u svim krajevima zemlje oglasit će se vatreni pozdravi kao najava trenutka krunidbe kralja.Više od 400 članova osoblja na 13 lokacija i raspoređenih brodova Kraljevske mornarice, ispalit će 21 granata kako bi se obilježila krunidba.

U međuvremenu, plotun od 62 metka i rafal iz šest topova ispalit će se i na londonskom Toweru.

Ustoličenje

Nakon krunidbe, kralj će biti ispraćen od krunidbene stolice do prijestolja, simbolično preuzimajući svoje kraljevstvo.

Nadbiskup će zatim izgovoriti molitvu, govoreći monarhu: "Stoj čvrsto i čvrsto se drži od sada nadalje."

Odavanje počasti

Kralj je ukinuo tradiciju obveze kraljevskih vojvoda koje kleče pred monarhom. Odluka je uredno otklonila sve neugodne razgovore o potencijalnom sudjelovanju vojvode od Yorka, princa Andrewa i vojvode od Sussexa, princa Harryja. Ulogu će obaviti isključivo princ od Walesa, princ William.

Krunidba kralja Charlesa III. modernizirana je kako bi uključila prvu Počast naroda.

Milijuni koji gledaju krunidbu diljem svijeta bit će pozvani da uzviknu i zakunu se na vjernost kralju, a javnost će po prvi put u povijesti dobiti aktivnu ulogu u drevnoj ceremoniji.

Kraljica supruga

Kraljica će biti pomazana, potvrđena i okrunjena u jednostavnoj ceremoniji odmah nakon odavanja počasti.

U prekidu s tradicijom, ona će biti pomazana pred očima svjetske televizijske publike - bez paravana ili baldahina koji bi je zaštitili.

14:00 sati

Povratna povorka od Westminsterske opatije do Buckinghamske palače ići će istom rutom kao i prva, ali će biti većeg opsega.

Uključivat će gotovo 4000 članova vojnog osoblja, ova velika ceremonijalna operacija bit će najveća te vrste u generaciji. Uključit će oružane snage iz cijelog Commonwealtha i britanskih prekomorskih teritorija, te sve službe Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska kraljevska legija, humanitarna organizacija koja daje podršku veteranima, osigurat će počasnu gardu od 100 nositelja zastava koja će postrojiti procesiju na Parlamentarnom trgu na dan krunidbe.

Kralj i kraljica supruga putovat će u Buckinghamsku palaču u zlatnoj kočiji koja je posljednji put viđena tijekom platinastog jubileja kraljice Elizabete II u lipnju 2022.

14:45: Kraljevski pozdrav

Kralj i kraljica će primiti kraljevski pozdrav na zapadnoj terasi vrta Buckinghamske palace.

15:15: Petnaest članova kraljevske obitelji, među kojima se očekuje princ William, Kate Middleton i njihovo troje djece, zauzet će svoje pozicije na balkonu Buckinghamske palače. Ovdje će mahati gomilama dok će zrakom preletjeti.

više od 60 zrakoplova Kraljevske mornarice, Britanske vojske i Kraljevskog ratnog zrakoplovstva korištenim u operacijama diljem svijeta. Akrobatski tim Kraljevskog ratnog zrakoplovstva – Red Arrows – ispuštat će crveni, bijeli i plavi dim.

Nedjelja 7. - Krunidbeni ‘Veliki ručkovi‘ i Krunidbeni koncert

Nakon službenih događaja krunidbe dolazi kraljevska zabava jer se ljudi potiču na pripremanje uličnih zabava i dijeljenje hrane sa svojim lokalnim zajednicama. Premijer će biti domaćin ručka u Downing Streetu. Humanitarni “Veliki ručak’’ vodi projekt Eden kako bi ojačao osjećaj zajedništva. Na svojoj web stranici oni pozivaju lokalne zajednice da naruče besplatni paket hrane i organiziraju ručak. U prošlogodišnjem velikom ručku tijekom platinastog jubileja sudjelovalo je 17 milijuna ljudi, više od 22 milijuna prikupljeno je u dobrotvorne svrhe. U razgovoru s kraljevskim kuharom Markom Flanaganom kraljevski par odlučio se da će se za ovaj dan servirati quiche inspiriran francuskom kuhinjom sa špinatom, sirom i estragonom jer zadovoljava većinu izbora ukusa i prehrambenih zahtjeva.

3 popodne

Održat će se i krunidbeni koncert u dvorcu Windsor. Glazbenici će nastupiti pred 20.000 ljudi. Među njima su: Take That, Lionel Richie, Andrea Bocelli, Katy Perry.

12:00: U čast krunidbe, ovo će biti vrijeme za ‘Velike ručkove‘ gdje će ljudi organizirati ručkove i dijeliti hranu u zajednicama. Premijer Rishi Sunak ugostit će svoju vlastitu u Downing Streetu 10.

20:00: Krunidbeni koncert u dvorcu Windsor počet će s vrhunskim izvođačima uključujući Lionela Richieja i Take That.

Ponedjeljak, 8. - Velika pomoć

Za posljednji dan slavlja, britansku javnost potiče se da provede dodatni slobodan dan uključivanjem u volontiranje. Tisuće dobrotvornih organizacija diljem zemlje prijavilo se za sudjelovanje u shemi, a mogućnosti volontiranja postale su dostupne putem pokretanja nove aplikacije. Očekuje se da će se shemi pridružiti šest milijuna ljudi. Telegraph doznaje da će Rishi Sunak, premijer, i Sir Keir Starmer, vođa laburista, također volontirati tog dana - zajedno s brojnim članovima kraljevske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:01