VIŠE NIJE KAZNENO DJELO

POVIJESNA PRESUDA INDIJSKOG VRHOVNOG SUDA Nakon 157 godina srušen zakon iz kolonijalnog doba, seks među gay parovima je sada legaliziran

 
Slavlje u Indiji nakon presude Vrhovnog suda da gay seks više nije kazneno djelo
 Francis Mascarenhas / REUTERS

Indijski je Vrhovni sud u povijesnoj presudi odlučio da gay seks više nije kazneno djelo u toj zemlji, javlja BBC.

Ta presuda poništava onu iz 2013., koja je potvrdila zakon iz kolonijalnog doba poznat kao 'akd 377', prema kojem se gay seks kategorizirao kao 'neprirodno djelo'.

Jedan je to od najstarijih svjetskih zakona koji kriminalizira seks među homoseksualcima, a Indija ga nije dosad htjela promijeniti.

Aktivisti ispred suda su navijali, a neki su se i rasplakali nakon što je objavljena presuda.

Francis Mascarenhas / REUTERS
Slavlje u Indiji nakon presude Vrhovnog suda da gay seks više nije kazneno djelo

Francis Mascarenhas / REUTERS
Slavlje u Indiji nakon presude Vrhovnog suda da gay seks više nije kazneno djelo

'Kriminaliziranje tjelesnog odnosa je iracionalno, proizvioljno i protuustavno', rekao je sudac Dipak Misra prilikom čitanja presude. Drugi sudac, Indu Malhotra kaže da povijest duguje ispriku pripadnicima LGBT zajednice zbog načina na koji su ih tretirali.

Taj je zakon prvi put poništen na visokom sudu u Delhiju 2009. godine, no Vrhovni sud ga je vratio 2013. nakon što su neke političke, društvene i vjerske skupine podnijele zahtjev za njegovo vraćanje.

No 2016. se sud odlučio na reviziju te odluke nakon što su aktivisti predali peticiju.

Iako je javno mnijenje u velikim indijskim gradovima podrđalo ukidanje tog zakona, neke su se vjerske skupine i konzrvativne ruralne zajednice tome snažno protivile. No ova presuda Vrhovnog suda sada je konačna odluka o tom pitanju i ne može se ponovno preispitivati. Velika je to pobjeda za LGBT zajednicu u Indiji.

Akt 377 je 157 godina star zakon iz kolonijalnog doba koji kriminalizira određene seksualne činove kao 'neprirodne prekršaje' koji su kažnjivi zatvorskom kaznom od 10 godina. Prema tom zakonu, kažnjava se 'tjelesni odnos protiv zakona prirode, s muškarcem, ženom ili životinjom'. Taj statut kriminalizira analni ili oralni seks, uvelike je utjecao na istospolne veze. Indijske gay i transrodne zajednice dugo su se i snažno borile za rušenje tog zakona. Skupine za ljudska prava rekle su da je policija koristila taj statut kako bi zlostavljala članove LGBT zajednice. Aktivisti koji traže jednaka prava za sve također smatraju da je samo postojanje takvog zakona dokaz diskriminacije svih koji imaju drugačiju seksualnu orjentaciju.

Unatoč ovoj povijesnoj presudi, u Indiji još nema govora o nekim drugim pravima povezanima s brakom ili nasljedstvom među pripadnicima LGBT zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:12