SPASIO JE IVERMEKTIN

Potresna ispovijest cvjećarice: Godinama mi nisu vjerovali kakve bolove trpim, a onda su shvatili da je u meni parazit

Potvrđena joj je strongiloidijaza, bolest koju uzrokuje okrugli crv, a mikroskopska stvorenja obično ulaze u tijelo kroz kontakt s tlom

Ilustracija

 Benoit Durand/AFP

Godinama je u tijelu imala parazita koji uzrokuje smrt u 90 posto akutnih slučajeva. Tijekom više posjeta hitnoj pomoći uzrok stanja u kojem se nalazila nije razotkriven. Pet godina je išla na pretrage u razne bolnice i kod raznih specijalista, među kojima su bili i hematolozi i endokrinolozi. Nakon svih tih pretraga postala je očajna jer joj liječnici nisu mogli pomoći.

Frances Maynard (57), majka dvoje djece iz Weeley Heatha u Ujedinjenom Kraljevstvu prve je simptome počela osjećati uoči Majčinog dana 2011. godine. Najprije se pojavila bol u rukama i nogama, a budući da je radila u cvjećarnici, nije bila u stanju raditi svoj posao kako treba te je ubrzo morala odustati od njega. Kako se bolest razvijala, počela je osjećati kronični umor i izgubila je motoriku u rukama koja joj je bila izuzetno važna za rad, ispričala je Maynard za Daily Mail.

Uzela stvar u svoje ruke

Prvi pomaci u dijagnosticiranju njezina stanja nastali su kada je čitala o lajmskoj bolesti te odlučila kupiti mikroskop i uzeti stvar u svoje ruke. Mikroskop je naručila iz Indije s povećanjem od 1000 puta. Uzela si je uzorak krvi i počela ga promatrati.

"Uopće nisam očekivala da ću vidjeti nešto. Pomicala sam leću gore-dolje, ali onda sam vidjela nešto", rekla je gospođa Maynard dodajući kako je njezin liječnik opće prakse odbacio njezinu tezu i odbio napraviti pretrage krvi. Nakon uzastopnog inzistiranja, ipak je dobila uputnicu i poslana je u londonsku bolnicu za tropske bolesti.

Ondje joj je dijagnosticirana strongiloidijaza, bolest koju uzrokuje okrugli crv. Mikroskopska stvorenja obično ulaze u tijelo kroz kontakt s tlom, a onda napadaju krvotok i organe. Kako joj je parazit ušao u tijelo nije poznato. Budući da je Maynard bila cvjećarka, smatra se da se mogla zaraziti putem uvezenog egzotičnog cvijeća. Ova vrsta parazita može živjeti u tijelu godinama bez da izaziva simptome.

Možda se nikada neće oporaviti

Maynard je bila šokirana, ali i uzbuđena nakon dijagnoze, utješno joj je bilo to što je napokon dobila dokaz da njezina bol nije izmišljena, jer nakon toliko pregleda, tvrdi, i sama je počela sumnjati u nju. Ubrzo nakon dijagnoze je dobila i jake lijekove, ali postoji šansa da se neće nikada oporaviti. U veljači 2016. dobila je dozu ivermektina koji prekida reproduktivni ciklus paralizirajući parazita, no uspjeh i dalje nije zagarantiran.

"Ponekad se osjećam da sam u nekoj vrsti remisije - imam dobre i loše dane. I dalje sam izuzetno ljuta i uzrujana što liječnici nisu uspjeli identificirati problem", govori za kraj Frances Maynard koja je i dalje teško pokretna te je registrirana kao osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40