PODRHTAVANJE TLA

Potres magnitude 6,2 zabilježen kod indonezijskog otoka Sumatre

U indonezijskoj Agenciji za upravljanje u kriznim situacijama nisu zaprimili nikakve dojave o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti
 SAM YEH/AFP

Potres magnitude 6,2 zabilježen je u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu kod indonezijskog otoka Sumatre, objavio je Seizmološki institut pri Američkoj agenciji za geološka istraživanja (USGS).

Epicentar potresa lociran je 48 kilometara jugoistočno od grada Singkila, u indonezijskoj pokrajini Aceh, te na dubini od 37 kilometara.

U indonezijskoj Agenciji za upravljanje u kriznim situacijama (BNPB) nisu zaprimili nikakve dojave o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti.

"Potres je prouzročio paniku. Trajanje potresa je bilo između tri i deset sekundi, a osjetili su ga u četiri okruga u pokrajinama Aceh i Sjeverna Sumatra", izjavio je u priopćenju glasnogovorniku BNPB-a Abdul Muhari.

Tlo je počelo podrhtavati oko 6.30 ujutro po lokalnom vremenu.

Indonezijska Agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG) također je utvrdila magnitudu od 6,2 te objavila da ne postoji opasnost od tsunamija.

Potresi su vrlo česti u Indoneziji koja se nalazi u tzv. "Pacifičkom vatrenom prstenu". U potresu koji se dogodio 21. studenog prošle godine na gusto naseljenom području pokrajine Zapadna Java, a bio je magnitude 5,6, poginule su 602 osobe.

Tlo je podrhtavalo na području Indonezije i Istočnog Timora 10. siječnja, a potres magnitude 7,6 je srušio 15 kuća i dvije škole. Jedna je osoba ozlijeđena.

Najsmrtonosniji potres koji je zabilježen u Indoneziji dogodio se 26. prosinca 2004., a u njemu je poginulo više od 230.000 ljudi na području Indonezije, Šri Lanke, Indije i Tajlanda, jer je podrhtavanje tla izazvalo stvaranje golemih valova koji su dosizali visinu od 30 metara. Taj je potres bio magnitude 9,1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:35